Rakovinové bunky neznesú štipľavé čili

Chemikália, ktorá dáva pikantným jedlám ostrú chuť, skrýva kľúč k vyvinutiu nových liekov proti rakovine. Podľa vedcov by lieky vzhľadom na použitie čisto prírodnej látky mali mať len malé alebo dokonca žiadne vedľajšie účinky.

13.01.2007 22:19
debata

Experti z Nottinghamskej univerzity v štúdii zverejnenej v časopise Biochemical and Biophysical Research dokázali, že látka kapsaicín, ktorá dáva čili pálivú chuť, dokáže zabíjať rakovinové bunky ničením ich zdroja energie. Znamená to, že pacienti by mohli kontrolovať alebo zabrániť vzniku a šíreniu rakoviny uprednostňovaním stravy bohatej na kapsaicín. Vedci takisto zdôrazňujú, že kapsaicín sa užv súčasnosti používa pri liečení psoriázy a natiahnutých svalov, čo by malo urýchliť vývoj liekov proti rakovine.

Nottinghamská štúdia dokázala, že vaniloidy, medzi ktoré patrí aj kapsaicín, dokážu zničiť rakovinu útočením na mitochondrie nádorových buniek. Mitochondrie sú akési elektrárne, ktoré dodávajú bunke energiu, potrebnú na jej existenciu. Kapsaicín sa dokáže naviazať na bielkoviny v rakovinovej bunke a týmto trikom ju „prinútiť k samovražde,“ odborne povedané apoptóze. Takýto spôsob ničenia rakoviny má veľkú výhodu v tom, že nezasahuje zdravé bunky. Štruktúra mitochondrie nádorovej bunky je totiž veľmi odlišná od mitochondrie zdravej bunky.

Hlavný autor štúdie Dr. Timothy Bates je medzinárodne uznávaný expert na výskum mitochondrií a vývoj liekov proti rakovine. „Je to veľmi vzrušujúci výskum a môže vysvetliť, prečo sú ľudia v Mexiku a Indii menej náchylní na niektoré rakovinové ochorenia,“ uviedol Bates v správe k štúdii.
Bates a jeho tím vedcov testovali kapsaicín v laboratórnych podmienkach na ľudských rakovinových bunkách pľúc, ktoré slúžia ako „zlatý štandard“ pri posudzovaní účinnosti protirakovinových liekov. Chemikáliu vyskúšali aj na nádorových bunkách pečene. Oba testy preukázali výbornú schopnosť kapsaicínu ničiť rakovinu. Rakovina pečene je pritom jednou z najhorších diagnóz a len jedno percento pacientov s ňou žije dlhšie ako päť rokov.

„Táto látka ničí samotné jadro rakoviny. Veríme, že sme objavili Achillovu pätu všetkých druhov rakoviny,“ vyhlásil odvážne Bates. Výhodou kapsaicínu je podľa vedca to, že ľudia ho prijímajú v strave už dlhé storočia a teda nie je zdraviu škodlivý. Rovnako je to aj s ďalšími látkami zo skupiny vaniloidov. Preto je pravdepodobné, že nový prostriedok na liečbu chemoterapiou bude možné vyvinúť skôr ako za zvyčajných desať rokov.

„Nie je vylúčené, že pacientom s rakovinou a tým, ktorímajú zvýšené riziko ochorenia na rakovinu sa bude odporúčať pikantná diéta,“ dodal Bates.

debata chyba