Vitamínové doplnky by mali byť výhradne na predpis

Rôzne multivitamíny a výživové doplnky v akejkoľvek forme od šumivých tabliet až po pilule nie sú všeliekom. Naopak, môžu aj uškodiť, upozorňuje dánsky vedec Christian Gluud z vplyvnej medicínskej skupiny Cochrane Cooperation.

08.12.2008 11:21
Christian Gluud Foto:
Christian Gluud, doktor medicíny, je špacialista na výskumy súčasnej zdravotnej starostlivosti.
debata

Prečo sú vitamíny také dôležité pre naše telo?
Organizmus by sa bez nich dostal do vážnych zdravotných problémov. Bez vitamínu A by človek napríklad trpel nočnou slepotou, bez vitamínu C skorbutom, telo by bolo menej odolné proti infekciám a podobne. Vitamíny sú pre zdravie veľmi dôležité. Človek ich získa dostatok z vyváženej stravy. Treba zjesť trochu ovocia, trochu zeleniny. Lebo skutočnosť je taká, že potrebujeme len malé množstvá vitamínov.

Ak človeku stačí vyvážená strava, prečo sa teda vitamínové a minerálne doplnky vôbec predávajú?
Počas 80. rokov farmaceutický priemysel zistil, že vie vyrobiť veľké množstvá antioxidantov (medzi ne patria aj vitamíny – pozn. red.), no nevie ich v týchto množstvách predať. Tak začali pracovať na dvoch veciach. Založili vedecké skupiny, ktoré mali skúmať vplyv antioxidantov na organizmus a to, ako podporujú zdravie. A boli aj dosť prešibaní na to, aby vytvorili kartely, v rámci ktorých sa dohodli na zvýšení cien vitamínov. Boli to firmy ako Roche zo Švajčiarska, francúzska Rhône-Poulenc či BASF z Nemecka. Počas 80. a 90. rokov cena vitamínov stúpla o 700 percent. Niektoré farmaceutické firmy, ktoré neboli súčasťou tohto kartelu, však na konci 90. rokov začali „hovoriť“, a tak prepukol jeden z najväčších finančných škandálov v histórii. Firmy dostali pokuty vo výške niekoľkých miliárd dolárov.

Napriek tomu rôzne multivitamíny sú medzi ľuďmi veľmi populárne.
Však sú aj podporované veľmi dobrým marketingom! Vedecké skupiny, financované farmaceutickým priemyslom, publikovali zistenia svojho každého jedného výskumu aj 12-krát. To je až šesťnásobne viac publikácií jednej štúdie, ako je bežné. V týchto štúdiách samozrejme ospevovali zázraky vitamínových doplnkov stravy. Tak im postupne uveril vedecký svet a po nich aj verejnosť. To množstvo reklamy v masmédiách je teraz už len špičkou ľadovca.

Je nejaký rozdiel medzi vitamínmi z ovocia a zeleniny a tými, čo sa vyrábajú priemyselne?
Sú niektoré otázky, na ktoré dosiaľ nemáme jednoznačnú odpoveď. Je známe, že ak človek prijme vitamíny v rôznych kombináciách a rôznych množstvách, tak to ovplyvní ich vstrebávanie do tela. Preto je veľmi komplikované objektívne porovnať vitamíny, ktoré získate z banánu alebo pomaranča s tými, čo dostanete v tabletke.

Vitamíny sa však predávajú v rôznych formách. Ako šumivé tabletky, vitamínmi obohatené nápoje či cukríky…
My sme sa zamerali na vplyv vitamínových doplnkov bez ohľadu na to, v akej forme sa podávajú. Väčšinou to však boli tradičné, farmaceutickým priemyslom vyrábané vitamínové tabletky. Jednoducho tie, čo si kúpite v akejkoľvek lekárni či drogérii. Sústredili sme sa pritom na skúmanie vplyvu piatich takto prijímaných antioxidantov. Bol to betakarotén, vitamíny A, C a E a selén.

Čo ste zistili?
Zistili sme, že všetky spolu zvyšujú úmrtnosť z akýchkoľvek príčin približne o päť percent. Ak sa na ne pozriete jednotlivo, tak betakarotén zvyšuje úmrtnosť o sedem percent, vitamín A o 16 percent, vitamín E o štyri percentá. Vitamín C nemal vplyv na úmrtnosť a to isté platí pre selén.

Vitamín A z toho teda vyšiel najhoršie. Šestnásť percent je asi veľa.
Plne súhlasím, je to veľa. Najmä, keď zoberiete do úvahy, že vitamínové doplnky užívajú milióny ľudí po celom svete. Možno až stovky miliónov. Nevieme presne povedať, prečo ľudia, užívajúci vitamínové doplnky, zomierajú skôr. Zdá sa však, že podporujú vznik srdcovocievnych ochorení a takisto aj niektorých druhov rakoviny. Na základe toho možno prísť s myšlienkou, že vitamíny nefungujú len ako antioxidanty, ale aj ako prooxidanty. To znamená, že môžu podporovať vznik či priebeh niektorých chorôb.

Ale neplatí to pre všetky vitamíny, resp. antioxidanty.
To nie, ale napríklad u betakaroténu a vitamínu A sme vypozorovali jasnú súvislosť. Čím vyššia dávka, tým vyššia úmrtnosť.

V štúdii ste vyzvali politikov na prijatie potrebných opatrení. Čo ste mali na mysli?
Už dlhé roky sa vitamíny nepovažujú za funkčné zlúčeniny, ako sú lieky. Farmaceutický priemysel tlačí na to, aby si ich ľudia dávali k raňajkám. A to aj napriek tomu, že množstvo európskych či amerických výskumov hovorí, že človek prijme dostatok týchto látok, ak konzumuje vyváženú stravu. Preto neexistuje dôvod užívať multivitamíny. Jedine v prípade, ak človek prechádza aktívnou fázou ochorenia. Priemysel však tlačí na ľudí, aby jedli viac a viac vitamínov. Presadili ich v množstve stravy, veľa produktov je dodatočne obohatených o vitamíny.

Hovoríte o produktoch ako kozmetika alebo…
Nie, nehovorím o kozmetike. Nie som na to odborník, no myslím si, že ak použijete krém obohatený napríklad vitamínom A, tak len veľmi malé až zanedbateľné množstvo sa naozaj dostane do tela. Chcem však povedať, že antioxidanty sa k nám dostávajú vo veľkých množstvách. Možno až v nebezpečných množstvách, a preto by mali podliehať regulácii. Jednoducho, mali by byť dostupné výhradne na lekársky predpis, rovnako ako lieky.

Len na lekársky predpis?
A prečo nie? Je to spôsob, ako by sa k nim dostali ľudia, ktorí ich potrebujú. Ak ste chorý, pôjdete za doktorom a on, ak si myslí, že ich potrebujete, vám ich predpíše.

Nestačilo by uvádzať na škatuľke multivitamínov, že môžu byť škodlivé?
Tak ako lieky. Mali by byť správne označené, s príbalovým letákom, s informáciami a na predpis.

Aký na to majú názor farmaceutické spoločnosti? Ste s nimi v kontakte?
Dostávam listy od firiem a organizácií, ktoré ich zastrešujú. Samozrejme, nie sú nadšení. Veď hovoríme o trhu v hodnote 20 a viac miliárd dolárov. Ak by vitamíny boli na predpis, tento trh by sa výrazne zmenšil a firmy by prišli o časť ziskov. Musíme však zvážiť, že ľudia môžu pre tieto produkty umrieť, alebo môžu byť vystavení nebezpečenstvu. Ak mám hovoriť za seba, samozrejme nemám problém povedať, že dávam prednosť úctivému zaobchádzaniu s verejnosťou pred tržbami farmaceutických firiem.

Vy sám teda vitamínové doplnky neužívate?
(smiech) Neužívam. A cítim sa stále veľmi dobre. Viete, výskumy, ktoré sme v našej práci vyhodnocovali, boli zamerané na zdravých ľudí. Nie na deti, chorých či starých ľudí. Naše odporúčania a výzvy sa týkajú bežných ľudí, ktorí možno prekonali nejaké ochorenia, no sú zdraví.

Na čom pracujete teraz?
Na výskume vplyvu antibiotík na ľudské zdravie. Tento výskum, resp. prehodnotenie výsledkov vedeckých štúdií, ešte nemáme hotové. Predbežné výsledky však naznačujú, že aj antibiotiká sa zneužívajú. Zjednodušene povedané, predpisuje sa ich viac ako treba.

debata chyba