V Argentíne liečia alzheimera a parkinsona kurzmi tanga

Na štvrtom poschodí najväčšej psychiatrickej nemocnice v Buenos Aires tancujú pacienti s lekármi a sestričkami tango. Pred niekoľkými mesiacmi sa niektorí báli rozprávať a iní sotva udržali pri chôdzi rovnováhu. Dnes líčko na líčko so svojimi partnermi sa nesú po parkete do melódie tradičnej harmoniky.

08.09.2009 14:09
tango
Temperamentným tangom sa dá zlepšiť stav pacientov s alzheimerom a parkinsonom. V niektorých krajinách ho používajú aj ako terapiu v manželských poradniach.
debata

Lekári v rôznych krajinách ako Taliansko a Austrália používajú svetoznáme argentínske tango na liečbu problémov, ktorými sa prejavuje Alzheimerova a Parkinsonova choroba, alebo tak liečia aj rôzne fóbie a krízy v dôsledku rozpadu manželstva.

„Pri liečbe nejde len o terapie a lieky, ale aj o to, dopriať pacientom pohodu – aby si sami seba užili,“ hovorí psychologička Trinidad Cochová, ktorá vyučuje v týždenných kurzoch tango v nemocnici Josého Bordyho v Buenos Aires. „Uvoľnia sa a ich nálepky zmiznú. Už nie sme doktori, sestry, hudobníci alebo pacienti. Sme jednoducho tanečníci tanga,“ dodáva, kým páry tancujú v improvizovanej tanečnej sále nemocnice. Cochová tvrdí, že jej výučba pacientom pomohla, oživila ich záujem o to, ako vyzerajú a aj o osobnú hygienu. „Na ďalšiu hodinu chodia vykúpaní a dobre oblečení. To je veľké zlepšenie,“ uvádza doktorka.

Výskumníci na lekárskej fakulte Washingtonskej univerzity zistili, že keď pacienti s Parkinsonovou chorobou navštevovali hodiny tanga, ich stav sa zlepšil. Zložité kroky tohto tanca pomohli zlepšiť pamäť pacientov s Alzheimerovou chorobou vo Veľkej Británii. K pevnému objatiu pri tangu a pri jeho krokoch vzad je potrebná dôvera, čo sa využíva v manželských poradniach v Taliansku.

„Tango má výhodu v tom, že je tu veľa rôznych štýlov, ktoré je možné prispôsobiť špecifikám pacientov,“ povedal Martin Soletano, predseda Medzinárodného združenia liečby tangom so sídlom vo Walese. „V poradniach pre páry sa sústredíte na objatie a na komunikáciu; pri pacientoch s alzheimerom na osem základných krokov tanga; a pacientom s parkinsonom môže pomôcť tangová chôdza, ktorá vyžaduje veľa gracióznosti a strnulosti.“

Minulý mesiac sa v Buenos Aires zhromaždili stovky tanečníkov na Medzinárodnom festivale tanga a na majstrovstvách v tangu. Väčšina predstavení sa konala v niektorom z najelegantnejších mestských divadiel, ale organizátori festivalu takisto sponzorovali predstavenia na malej betónovej scéne v nemocnici José Bordyho.

Profesionálni tanečníci Julio Duplaa, ktorý má 70¤rokov, a o dvadsať rokov mladšia Natacha Poberajová kĺzali po nemocničnej sále, splývali jeden s druhým, predvádzali zložité figúry.

Tridsaťsedemročný Sergio Villa je čiastočne ochrnutý, pretože si poškodil mozog dlhodobou konzumáciou drogy menom paco, ktorá je podobná cracku a je obľúbená v argentínskych chudobných štvrtiach. Lekcie tanga mu pomohli zlepšiť pohyb. „Mám rád takúto muziku,“ hovorí. „Tango mi pomáha lepšie chodiť.“

debata chyba