Odsávanie tuku môže pomôcť liečiť Alzheimera aj cukrovku

Tuk vysatý z tela ľudí, ktorí sa rozhodnú podstúpiť liposukciu, by nemusel končiť v koši. Vedci zistili, že by bol výborným zdrojom kmeňových buniek. Od nich sa očakáva, že prinesú revolúciu do medicíny a umožnia liečiť dosiaľ neliečiteľné ochorenia, ako je Alzheimerova choroba či cukrovka alebo pomôžu pri zraneniach chrbtice.

10.09.2009 12:38
obezita, tuk, liposukcia Foto:
Tukové bunky vytiahnuté z tela počas odsávania prebytočného tuku na bruchu či stehnách dokážu odborníci využiť pri liečbe dosiaľ neliečiteľných ochorení.
debata

Podľa vedcov je jednoduché zmeniť nedospelé tukové bunky vytiahnuté z tela počas odsávania prebytočného tuku na bruchu či stehnách na tzv. pluripotentné kmeňové bunky. Tieto kmeňové bunky dokážu odborníci pomocou génov takpovediac vrátiť v čase a presmerovať ich vývoj na vznik srdcových, nervových či kostných buniek. Jednoducho ich zmeniť na akúkoľvek bunku v tele a následne ich použiť na liečbu chorôb.

Vedci z Lekárskej školy Stanfordskej univerzity v Kalifornii o tom informovali v žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences. V štúdii vyzdvihli tukové bunky z liposukcie nad kožné bunky. Aj tie sa využívajú na tvorbu kmeňových buniek, ale tento proces si vyžaduje veľa úsilia. „Tieto (tukové) bunky nie sú ešte také diferencované, a preto je ľahšie vrátiť ich do predchádzajúceho stavu,“ uviedol v štúdii Ning Sun, ktorý výskum viedol. „Viac pripomínajú kmeňové bunky a tak ich je ľahšie preprogramovať,“ do­dal.

Kožné bunky treba pri ich premene na kmeňové bunky pestovať v laboratóriu tri týždne aj viac. Mladé tukové bunky je možné na kmeňové zmeniť takmer okamžite. Vedci sa snažia vytvoriť zásoby kmeňových buniek, aby ich mohli používať pri experimentoch a neskôr pri liečbe pacientov. Vďaka tomuto výskumu ich budú môcť získať podstatne viac a rýchlejšie, čím by sa mal urýchliť aj výskum a vývoj liečebných postupov s použitím kmeňových buniek.

Na výskum sú najvhodnejšie embryonálne kmeňové bunky získané z niekoľkodňových ľudských embryí. Vedci ich najčastejšie získavajú z neúspešných pokusov o oplodnenie na klinikách asistovanej reprodukcie. Tento postup však narazil na odpor cirkvi a iných organizácií, a tak sa vedci pokúšajú nájsť iný výdatný spôsob získavania kmeňových buniek, ktorý by už nebol taký kontroverzný.

debata chyba