Bielidlo varí špinu ako voda vajcia

Bielidlo sa ako dezinfekčný prostriedok či odstraňovač škvŕn a plesní používa už vyše dvesto rokov, no dosiaľ nebolo jasné, ako vlastne funguje. Tajomstvo sily chlóru v boji proti baktériám však nakoniec odhalila štúdia zverejnená v časopise Cell.

25.11.2011 11:48
chlór, postrek, gumáky Foto:
Chlór je aktívnou zložkou väčšiny chemických produktov určených proti špine, mastnote a plesni.
debata

Aktívnou zložkou bielidla, ktorému sa ľudovo hovorí aj chlór či savo, je chlórnan sodný. Vedci z Michiganskej univerzity prišli na to, že chlórnan na baktérie pôsobí veľmi podobne ako vysoká teplota. To znamená, že bielkoviny vnútri baktérií a plesní sa uvaria podobne, ako sa vo vriacej vode uvarí vajíčko. Bielkoviny v ňom sa varom zrazia. Takisto bielkovinové štruktúry v baktériách sa pôsobením chlórnanu sodného ,,zhrčia" dokopy a vytvoria masu, ktorá je pre baktériu nezlučiteľná so životom.

Hlavná autorka štúdie Ursula Jakobová je presvedčená, že toto zistenie umožní vedcom lepšie porozumieť tomu, ako imunitný systém človeka bojuje proti infekciám. Ako sa vo vede často stáva, však k tomuto výsledku bádania prišla vlastne náhodou.

Jakobová so svojim tímom skúmala bielkovinu Hsp33, ktorá je známa tým, že sa aktivuje, keď je bunka vystavená nadmernému stresu z tepla, ako je to napríklad pri horúčkach. Vedci si však všimli, že aj bielidlo pri kontakte s pokožkou vyvoláva pocit pálenia, a tak baktérie vystavili pôsobeniu chlórnanu sodného. Takto zistili, že na živý organizmus pôsobí viac-menej rovnako ako vysoká teplota.

Keď baktérie prišli do kontaktu s bielidlom, zaktivizoval sa v nich proteín Hsp33 chrániaci bunky pred teplom. Tento proteín sa snaží zabrániť zmene chemickej štruktúry bielkovín, ktoré po deformácii vedú k odumretiu bunky.

,,Mnoho bielkovín, na ktoré chlórnan sodný útočí, sú nevyhnutné pre rast baktérií. Preto keď bielidlo zmení ich chemickú štruktúru, baktéria zahynie," uviedla Jakobová. Keď infekcia napadne ľudský organizmus, telo sa jej začne brániť tvorbou chlórnanu sodného, ktorý však nezabíja len nepriateľské baktérie, ale aj telu vlastné bunky. To vlastne vysvetľuje, prečo chronické zápalové ochorenia vedú k poškodeniu tkaniva.

Jakobová chce vo výskume pôsobenia bielidla na bunky pokračovať a tak prísť na to, ako trvalým poškodeniam tkanív pri zápaloch predchádzať.

debata chyba