USA žiadajú cenzúru výskumu vtáčej chrípky

Vtáčia chrípka sa podľa očakávaní vracia na scénu. V Hongkongu museli zlikvidovať chov 17-tisíc sliepok po tom, čo u troch z nich objavili chrípkový vírus H5N1. Nečakane však do výskumu tohto potenciálne smrteľného vírusu zasiahla americká vláda. Tá požiadala vedcov, ktorí študovali vírus vtáčej chrípky, aby nezverejňovali získané vedomosti o jeho možnom prenose na cicavce.

22.12.2011 14:55
chripka Foto:
debata

Kabinet sa obáva, že by detailné informácie mohli pomôcť teroristom k biologickému útoku. Vedci však požiadavku odmietajú s odôvodnením, že ich závery sú potrebné pre ďalší výskum chrípky a na ochranu pred ňou.

Vedci v amerických a európskych laboratóriách dokázali vytvoriť mutáciu vírusu vtáčej chrípky, ktorá sa ľahšie prenášala medzi cicavcami. Vírus by sa v takej mutácii mohol šíriť aj priamo medzi ľuďmi, zatiaľ čo doteraz sa prenášal na človeka iba z nakazených vtákov. Vtáčia chrípka je pritom pre človeka v mnohých prípadoch smrteľná.

Získané vzorky zmutovaného vírusu sú uložené za prísnych bezpečnostných podmienok. Americká vláda však navyše nalieha na vedcov, aby nezverejňovali prílišné podrobnosti o experimente. Bezpečnostné úrady sa obávajú, že by sa tieto informácie mohli stať návodom pre teroristov, ako získať biologickú zbraň.

Vedúci z výskumného projektu Amy Pattersonovej však s požiadavkou Washingtonu nesúhlasia. ,,Je to veľmi dôležitý výskum. Chceme byť schopní rýchlo rozpoznať prirodzené mutácie vírusu (vtáčej chrípky), ktoré by naznačovali, že sa vírus blíži k forme, ktorá by ľahšie dokázala prekonať hranicu medzi jednotlivými živočíšnymi druhmi," povedala Pattersonová.

Zverejnenie získaných poznatkov podľa Pattersonovej umožní vedcom lepšie monitorovať vývoj vtáčej chrípky. Zároveň môže prispieť i k hľadaniu nových spôsobov liečby choroby.

Vládny tlak kritizovali aj zástupcovia odborných médií. Šéfredaktor časopisu Science Bruce Alberts vyhlásil, že časopis ,,je znepokojený z možného zadržiavania dôležitých informácií o verejnom zdraví". Podobne sa vyjadril aj šéfredaktor časopisu Nature Philip Campbell, podľa ktorého je požiadavka vlády bezprecedentná. ,,Pre verejné zdravie je nevyhnutné, aby boli plné informácie z akejkoľvek vedeckej analýzy vírusu chrípky dostupné vedcom," uviedol.

debata chyba