Homeopatiká ľuďom vôbec nepomáhajú, zistili vedci

Homeopatiká nemajú žiaden vplyv na ľudský organizmus, tvrdí posledná štúdia česko-francúzskeho tímu vedcov. U ľudí skôr zaberá placebo efekt, ktorý je s homeopatikmi spätý.

06.09.2013 07:00
tabletka, pilulky, lieky Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Už v roku 2009 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila na chybné uprednostňovanie homeopatickej liečby pred liečbou bežnými liekmi. Obzvlášť problematické je užívanie homeopatík pri liečbe tuberkulózy, chrípke, malárie či potlačení príznakov vírusu HIV. Podľa organizácie ak ľudia na tieto choroby užívajú homeopatické lieky, vystavujú svoje životy veľkému riziku. Organizácia zároveň upozornila vlády, aby nepodporovali homeopatiu pri liečbe smrteľných ochorení, keďže ich užívanie môže mať v takýchto prípadoch katastrofické následky.

Liek, ktorému chýba účinné liečivo
Medzinárodnému tímu vedcov pod vedením doktora Pavla Jungwirtha z Ústavu organickej chémie a biochémie pri Akadémii vied ČR a doktora Damiena Laageho z École Normale Supérieure v Paríži sa podarilo odhaliť účinok homeopatík. Homeopatia samotná je systém liečby založený na použití minimálnych (až nulových) koncentrácií liečiv. Obhajcovia homeopatie sú presvedčení, že zmes obsahujúca jedinú molekulu účinnej látky na milión molekúl rozpúšťadla dokáže stimulovať „liečiaci mechanizmus tela.“ Posledný výskum však dokazuje presný opak. „Pozerali sme sa, ako dlho takýto odtlačok vo vode vydrží, a je to asi milióntina milióntiny sekundy,“ potvrdil začiatkom septembra pre Českú televíziu doktor Jungwirth.

Homeopatiká nemôžu pozitívne ovplyvniť liečbu
Tím vedcov pri skúmaní účinkov homeopatie využil kombináciu počítačovej simulácie a analytických modelov. Vo výsledku ukázal, že vplyv ionitov solí má krátky dosah a neprekračuje ich priamy hydratačný obal. „V zriedených roztokoch tak katióny a anióny skutočne "hrajú každý sám za seba“ a žiadne dlhodobo dosahované efekty zo spoločného vplyvu sa neprejavujú," tvrdia výsledky výskumu. V praxi to znamená, že zriedený koncentrát účinných látok už z princípu nemôže pozitívne ovplyvniť proces liečby. Naopak v masívnych dávkach môže vyvolať efekt podobný tomu, aký má choroba samotná.

Výrobcovia homeopatík si výskumy interpretujú po svojom
Najväčším problémom je podľa vedcov spôsob, akým výrobcovia homeopatík a ich zástancovia interpretujú vedecké výskumy. Často sa totiž stáva, že výrobcovia uvádzajú informácie o dlhodosahovanom a dlhodobom pôsobení látok v zriedených roztokoch, ktoré sú nepravdivé.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #homeopatiká #WHO #Pavel Jungwirth