Mimozemská DNA by sa dala vytvoriť na Zemi

V budúcnosti budú ľudia schopní odkopírovať mimozemské formy života a vytvoriť takéto organizmy na biologickej 3D tlačiarni.

08.10.2013 15:00
debata (1)

Tvrdí to Craig Venter, ktorý pomáhal pri mapovaní ľudského genómu a je prvým človekom, ktorý v laboratóriu použitím chemikálií a vložením DNA do bunky baktérie vytvoril prvú syntetickú formu života. Venter je presvedčený, že vedci čoskoro budú môcť navrhovať nové jednoduché organizmy, ktoré nájdu uplatnenie v poľnohospodárstve alebo medicíne. Takisto bude možné do vesmíru vyslať roboty schopné sekvencovať mimozemské formy života a replikovať ich opäť na Zemi.

Kontroverzný vedec to uvádza vo svojej novej knihe Life at the Speed of Light (Život pri rýchlosti svetla). „V najbližších rokoch bude stále dostupnejšie vytvorenie širokej škály (syntetických) buniek pomocou počítačového softvéru. Tvorba buniek otvorí mimoriadne príležitosti,“ uviedol Venter. Americký výskumník takisto predpovedá, že budúce prístroje budú schopné analyzovať genóm rôznych organizmov a prenášať získané informácie cez internet alebo dokonca z vesmíru späť na Zem, informoval britský denník Times.

„Nie je až tak ďaleko deň, keď budeme môcť poslať roboticky riadený prístroj na sekvencovanie genómu na iné planéty a čítať sekvencie DNA mikrobiálneho mimozemského života. Ak dokážeme získané informácie poslať späť, mohli by sme na Zemi tento genóm zrekonštruovať. Syntetická verzia marťanského genómu by sa dala využiť na vytvorenie marťanského života tu na Zemi,“ napísal Venter.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #Craig Venter #genóm #mimozemšťan