Hudba pri telesnej námahe znižuje únavu

Hudba skutočne znižuje svalové napätie a stres vznikajúci pri intenzívnej telesnej činnosti. Dobre to vedia tí, ktorí robia džoging so slúchadlami na ušiach, ale teraz to vedecky potvrdila štúdia tímu vedcov z Inštitútu Maxa Plancka pre biofyzikálnu chémiu.

04.11.2013 13:00
hudba, námaha, beh, cvičenie Foto:
Pri počúvaní hudby je fyzická námaha menej únavná.
debata

Na rozdiel od toho, čo sa doteraz predpokladalo len hypoteticky, nás hudba nielen psychicky uvoľňuje pri stresujúcej práci a uľahčuje nám ju, ale tiež pomáha nášmu organizmu znižovať únavu. Tieto výsledky ponúkajú nečakané perspektívy, čo sa týka využitia hudby na terapeutické účely.

Vedci testovali fyzické reakcie skupiny účastníkov štúdie pri sérii cvičení. Sledovali ich metabolické reakcie, ako je zvýšená spotreba kyslíka a zmeny svalového napätia. Získané informácie umožnili konštatovať, že cvičenie vykonávané pri počúvaní hudby zaťažuje telo menej ako cvičenie bez zvukovej clony.

Experti uskutočnili celú sériu testov, pri ktorých boli použité tri rôzne metódy. Pri jednom z prvých experimentov traja účastníci štúdie iba pasívne počúvali hudbu, ktorú im prehrávali. Pri ďalšom experimente vedci pripravili svoje prístroje tak, aby hudba začala hrať vždy, keď účastníci štúdie začali cvičiť. Sledovaná skupina tak pri cvičení vytvárala hudbu interaktívne. Vedci merali údaje týkajúce sa ich metabolizmu a zároveň sa účastníkov štúdie pýtali, ako subjektívne pociťujú únavu.

Pri výskume vyšlo najavo, že väčšina dobrovoľníkov sa domnievala, že vynakladala na cvičenie menej námahy, keď počúvala hudbu.

Štúdia tiež naznačila možnosť spojenia niektorých hudobných žánrov, ako je blues alebo gospel, s ťažkou fyzickou prácou. „Preto si otroci pracujúci na bavlníkových plantážach pri práci spievali. Keď väzni v reťaziach lámali v baniach kameň, spievali si a vteľoval zvuky práce do svojej hudby. Ak športovci chcú dosiahnuť maximálny výkon, nechávajú sa viesť hudbou,“ uvádza sa v štúdii. „Tieto výsledky sú významným krokom vpred, pretože nám pomáhajú pochopiť terapeutickú moc hudby. Navyše veríme, že môžu mať významný vplyv na náš spôsob chápania úlohy hudby v utváraní ľudskej spoločnosti. Hudba robí fyzickú námahu menej únavnou,“ zdôraznil jeden z autorov štúdie Thomas Fritz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #hudba #beh #námaha