Detská obrna zo Sýrie môže ohroziť Európu

Detská obrna, ktorá sa objavila vo vojnou zmietanej Sýrii, by mohla ohroziť aj Európu a ďalšie oblasti, kde sa táto choroba neobjavila už desaťročia.

08.11.2013 12:27 , aktualizované: 16:34
obrna Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

V liste, ktorý v piatok zverejnil britský odborný časopis Lancet, to uviedli nemeckí vedci. Podľa profesorov Martina Eichnera a Stefana Brockmana riziko súvisí so stovkami tisíc utečencov zo Sýrie, kde od vypuknutia občianskej vojny dramaticky pokleslo očkovanie proti obrne. Pripomínajú, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila v Sýrii najmenej desať prípadov obrny. Ide o prvé prípady v krajine po 14 rokoch.

Eichner a Brockmann uviedli, že očkovanie používané v Európe a USA poskytuje len čiastočnú ochranu v prípade, ak by sa už nákaza vyskytla. V Európe sa užíva inaktivovaná vakcína, a nie orálne podávaná živá vakcína používaná v oblastiach, kde sa obrna ešte vyskytuje. V prípade tejto vakcíny sa však zriedkavo vyskytovali prípady ochorení obrnou.

„Očkovať len sýrskych utečencov, ako odporučili európske úrady, je nedostatočné. Je potrebné vziať do úvahy rozsiahlejšie opatrenia,“ uviedli nemeckí vedci. Navrhli napríklad dôkladné kontroly kanalizácie v utečeneckých táboroch v Turecku a Jordánsku.

Riziko obrny hrozí aj Rakúsku

Riziko výskytu choroby podľa nemeckých vedcov hrozí viac v európskych krajinách, kde je relatívne nižšia úroveň očkovania proti detskej obrne, ako je Bosna a Hercegovina (87 percent populácie je očkované proti obrne), Rakúsko (83 percent) alebo Ukrajina (74 percent).

Detská obrna je vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša kontaminovanou vodou či potravinami, predovšetkým v zlých hygienických podmienkach. U niektorých nakazených napadne nervový systém a spôsobí nezvratnú paralýzu.

Nebezpečenstvo podľa nemeckých vedcov zvyšuje fakt, že k tomu dochádza len u jedného z 200 nakazených, takže vírus obrny sa môže pomerne dlho šíriť, než dôjde k epidémii. Do Európy, predovšetkým do Nemecka, Švédska a ďalších európskych krajín už teraz prichádzajú tisíce utečencov zo Sýrie.

Podľa Eichner a Brockmana riziko predstavuje aj Izrael, kde bol tento rok vírus objavený v kanalizácii a u ľudí, u ktorých sa neprejavili príznaky obrny. „Aj keď v Izraeli nezaznamenali príznaky obrny, je tu riziko, že by turisti mohli zaniesť infekciu do ďalších krajín,“ uviedol Eichner, ktorý je profesorom na univerzite v Tübingene. Brockmann pracuje v regionálnom zdravotníckom úrade v Reutlingene.

Obrna je odstránená prakticky v celom svete s výnimkou krajín, ako je Somálsko, Afganistan či Pakistan, odkiaľ sa podľa WHO zrejme teraz dostala aj do Sýrie.

Zaočkujú milióny detí

Organizácia Spojených národov odštartovala na Blízkom východe svoju doteraz najväčšiu očkovaciu kampaň proti detskej obrne. Po objavení tohto nebezpečného vírusu vo vojnou zmietanej Sýrii chce počas nasledujúcich šiestich mesiacov proti obrne zaočkovať vyše 20 miliónov detí v siedmich krajinách.

V spoločnom vyhlásení o tom v piatok informoval Detský fond OSN (UNICEF) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá minulý týždeň potvrdila epidémiu detskej obrny v Sýrii, kde sa choroba od roku 1999 nevyskytovala. Výskyt poliovírusu objavili aj v Egypte, Izraeli a na palestínskych územiach. “Choroba už zanechala desať detí paralyzovaných a riziko paralýzy hrozí ďalším státisícom v regióne,” píše sa vo vyhlásení.

V Sýrii už proti obrne zaočkovali 650 000 detí v provincii Dajr az-Zaur, kde výskyt ochorenia zaznamenali. Celkovo chcú v krajine vakcinovať 1,6 milióna detí. Okrem Sýrie, Egyptu, Izraela a Palestíny prebehne očkovanie aj v Jordánsku, Iraku, Libanone a Turecku. Plánovaná očkovacia kampaň bude okrem detskej obrny zahŕňať aj vakcíny proti osýpke, príušniciam a ružienke.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #vedec #obrna #detská obrna