Slováci vylepšili muffiny, pomôžu proti infarktu i rakovine

Kombinácia zlých stravovacích návykov, kalorických jedál a nedostatku pohybu zvyšuje riziko civilizačných chorôb. V boji proti rakovine, obezite či celiakii pomáhajú zdraviu prospešné, takzvané funkčné potraviny, ktoré vyvíjajú aj vedci zo Slovenska.

22.12.2013 20:00
Lucia Mikusova 1 Foto:
Muffiny pohánkové
debata (4)

Predstavte si, že vaše čerstvo upečené muffiny, dezert za štedrovečernou kapustnicou, budú obsahovať menej tuku, viac vitamínov a minerálov a tiež rutínu, teda látku, ktorá pôsobí ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení a na posilnenie zdravia ciev. Nemožné?

Práve tento produkt zdravšej výživy už čoskoro získa patent na Úrade priemyselného vlastníctva SR. Pôjde o pohánkovú a ovsenú verziu populárnych koláčikov, ktoré zišli spod rúk vedeckého tímu okolo Lucie Mikušovej z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) a Zuzany Ciesarovej z Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave. A nejde o ich jediný zdraviu prospešný produkt.

Slovenský tím vedcov, ktorý spolupracuje aj s poľskými a rakúskymi kolegami, už má na konte napríklad špeciálny chlieb vyrobený na báze farebných pšeníc. Konkrétne ide o modré a červené odrody tejto cereálie, ktoré v ceste a najmä ľudskom organizme spôsobujú menšie zázraky. Obsahujú totiž viac vlákniny prospešnej v prevencii pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Okrem toho obsahujú aj betaglukány pre lepšiu imunitu a na pasovanie sa so „zlým“ cholesterolom.

Odborníci hovoria aj o nízkom glykemickom indexe, čo v ľudskej reči znamená menší pocit hladu, keďže dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu. To ocenia najmä osoby s nutkavým pocitom neustále otvárať dvierka na chladničke a zásobovať svoje tukové vankúšiky.

Testovanie aj pečenie muffinov je  vedou samou...
Muffiny pohánkové
+2Lucia Mikušová z Fakulty chemickej a...

Medzi ďalšie patentované potraviny od spomínaného tímu patria aj rožky s obsahom extrudovaného ovsa, celozrnnej pohánky a cereálneho betaglukánového hydrogélu či pekárske výrobky s predĺženou trvanlivosťou a zlepšenými „senzorickými“ vlastnosťami (vzhľad, chuť, vôňa).

Lekári z Ústavu experimentálnej endokrinológie Slovenskej akadémie vied a Slovenskej zdravotníckej univerzity nechali dobrovoľníkov v krátkodobom i dlhodobom meradle konzumovať vylepšené produkty. Pokusným testovaním sa dopracovali k potvrdzujúcim výsledkom.

Krvné testy potvrdili nízky glykemický index potravín a dlhodobé 2-mesačné testy potvrdili vplyv na znižovanie hmotnosti, pokles telesného tuku a reguláciu tzv. "zlého“ cholesterolu. V praxi to znamená, že pomáhajú pri chudnutí a obmedzujú rozpínavosť chorôb.

Inovované cereálne výrobky chce STU časom dostať zo svojich laboratórií aj na stôl zákazníkov. Ak sa to podarí, slovenskú maloobchodnú sieť obohatia buď špecializované kamenné predajne, alebo celý projekt dostane formu zásobovania vybraných predajcov. Škola pre tieto účely založila spoločnosť.

Na výskum funkčných cereálnych potravín získala STU grant zo štrukturálnych fondov Európskej únie a z Agentúry pre podporu vedy a výskumu.

Informácie pochádzajú z webovej stránky Slovenskej technickej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská technická univerzita #muffiny #pohánka #Výskumný ústav potravinársky