Vedci v USA prvýkrát vypestovali v laboratóriu ľudské pľúca

Vedcom sa prvýkrát podarilo vypestovať ľudské pľúca v laboratóriu. Prelomový úspech si pripísali odborníci z lekárskej univerzity v texaskom Galvestone, uviedol portál Medicalnewstoday.com.

18.02.2014 08:43
debata

Práca vedcov síce znamená značný pokrok v odbore regeneratívnej medicíny, pacientom ale kvôli testovaniu ešte niekoľko rokov výhody neprinesie. Lekárska univerzita v Galvestone prvýkrát ohlásila úspech s laboratórnym pestovaním pľúc v roku 2010, vtedy sa projekt týkal dýchacieho orgánu potkanov. Pokiaľ terajšie ľudské pľúca budú fungovať, čo je zatiaľ veľkou neznámou, bude to znamenať nádej pre ľudí čakajúcich na transplantáci­u pľúc.

Základ vypestovaných pľúc pochádza od dvoch detských darcov. Deti zahynuli následkom zranenia, pravdepodobne pri autonehode. Vedci z ich orgánov, ktoré nebolo možné použiť na transplantácie, ale ktorých časti si zachovali funkčnosť, odstránili živé bunky. Zostala tak len akási „kostra“ z kolagénu a elastínu, teda základných zložiek spojivových tkanív. Na toto „lešenie“ následne odborníci umiestnili bunky z iných pľúc a rekonštruovaný orgán vložili do výživnej kvapaliny.

Po štyroch týždňoch v zmienenom roztoku vedci získali celé ľudské pľúc, tie boli oproti tým z ľudského tela „len ružovejšie, jemnejšie a menej husté“. Následne proces úspešne zopakovali s druhým párom pľúc.

Hoci je práca lekárskej univerzity v Galvestone medzníkom regeneratívnej medicíny, na pľúca vypestované v laboratóriách si budú musieť prvý pacienti počkať najmenej 12 rokov, uviedla Joan Nicholsová, ktorá na výskume pracuje . Teraz budú špecialisti overovať funkčnosť laboratórne pestovaných pľúc na ošípaných.

debata chyba
Viac na túto tému: #Texas #medicína #pľúca