Lekári upozorňujú na šírenie novej formy tuberkulózy

Vo svete prudko stúpa počet prípadov tuberkulózy, ktorá je odolná proti bežne podávaným liekom a prenáša sa z človeka na človeka. Upozornila na to medzinárodná humanitárna a zdravotnícka organizácia Lekári bez hraníc (RSF) pri príležitosti Svetového dňa tuberkulózy, ktorý pripadá na pondelok.

24.03.2014 15:00
lekár, ochorenie, rentgen, pľúca, tuberkulóza Foto:
Každý rok sa podľa RSF na svete tuberkulózou nakazí okolo deväť miliónov ľudí, z toho asi 500-tisíc je rezistentných prípadov.
debata

Forma choroby odolnej proti bežne podávaným liekom sa vyvinula ako reakcia na zlé užívanie alebo nevhodné podávanie liekov, vysvetlila organizácia so sídlom v Paríži. Problémom je pritom nedostatok kvalitných liekov proti novým formám tuberkulózy bez vedľajších účinkov.

Liečba rezistentných foriem choroby bežne používanými liekmi, ktoré sú viac ako 50 rokov staré, trvá dva roky. Tieto lieky majú vážne vedľajšie účinky, ako je nechutenstvo, dramatický úbytok váhy, hluchota a vážne psychózy vedúce často k samovražde. Pritom odolnosť baktérií proti týmto zastaraným liekom ustavične narastá.

Každý rok sa podľa RSF na svete tuberkulózou nakazí okolo deväť miliónov ľudí, z toho asi 500-tisíc je rezistentných prípadov. Približne 1,7 milióna ľudí v dôsledku tuberkulózy ročne zomrie, spresnilo pre agentúru ČTK pražské stredisko organizácie.

Predseda Českej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti Vítězslav Kolek vlani v decembri ubezpečil, že v Česku nie je situácia nijako dramatická. „Česko patrí medzi krajiny s najnižším výskytom TBC na svete. Vlani bolo hlásených 611 nových ochorení, to je 5,8 prípadu na 100-tisíc obyvateľov. Najčastejšie ochorejú ľudia nad 75 rokov, len päť ochorení bolo u detí do 14 rokov,“ povedal Kolek. Výskyt tuberkulózy klesá aj na Slovensku. Vlani bolo do Národného registra TBC nahlásených 345 prípadov. V 298 prípadoch išlo o pľúcnu formu TBC, počet novo zistených prípadov bol 292. Incidencia výskytu TBC na Slovensku sa tak znížila na 6,35 prípadu na 100-tisíc obyvateľov. V detskej populácii TBC zaregistrovali v 19 prípadoch, všetky zaznamenané prípady boli v rómskych osadách. Celkovo na TBC umrelo päť pacientov.

TBC sa šíri kvapôčkami. Chorého trápi kašeľ, s rozvojom choroby vykašliava hlieny s krvou, je zadýchaný, má zvýšenú teplotu a nočné potenie. Môže mať zväčšené uzliny, zmeny na koži, neurologické problémy. Asi 15 percent prípadov TBC zasahuje iné orgány ako pľúca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuberkulóza