Injekcia udrží cukrovku v šachu

Nový liek by mohol odstrániť symptómy diabetu typu 2, a to bez nežiaducich vedľajších účinkov. Podľa vedcov jedna injekcia proteínu s označením FGF1 by stačila na udržanie hladiny cukru v normálnom pásme počas viac ako dvoch dní.

17.07.2014 09:45
debata
Pečeň obéznej myši s diabetom 2. typu. Vľavo... Foto: SALK INSTITUTE
cukrovka, vedci Pečeň obéznej myši s diabetom 2. typu. Vľavo vidieť množstvo buniek naplnených tukom a po aplikácii nového lieku (vpravo) je pečeň čistejšia a absorbuje cukry z krvi.

Zatiaľ bola úspešne odskúšaná len na myšiach s cukrovkou typu 2, no podľa vedcov by mohla viesť k novej generácii bezpečnejších a efektívnejších liekov na diabetes druhého typu.

Tím vedcov zo Salkovho inštitútu v žurnále Nature takisto uviedol, že liečba proteínom FGF1 nielenže udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou, ale aj pomáha proti inzulínovej rezistencii. Tá predstavuje stav, keď má telo k dispozícii dostatok vlastného hormónu inzulínu, no bunky naň nevedia správne reagovať, sú voči nemu „rezistentné“. Ak sa človek napríklad prejedá a málo sa pohybuje, citlivosť buniek na inzulín často klesá, inzulínová rezistencia teda rastie a postupne dôjde k vzniku diabetu 2. typu.

„Kontrolovať glukózu v krvi je čoraz naliehavejší problém,“ hovorí hlavný autor štúdie Ronald Evans a poukazuje na to, že počet ochorení na cukrovku 2. typu stále narastá prakticky po celom svete. Na Slovensku v súčasnosti postihuje asi 400-tisíc ľudí a ďalších minimálne 100-tisíc o svojom ochorení netuší. Náchylných na cukrovku je viac ako 30 percent Slovákov. „FGF1 však môže byť síce trochu nečakanou, no účinnou metódou na kontrolu cukru,“ dodal výskumník.

Upozornil však, že na diabetes 2. typu stále neexistuje liek a aj ich objav „len“ prispeje k lepšiemu a bezpečnejšiemu zvládaniu života s týmto ochorením. Problémom so súčasnými liekmi je totiž aj to, že sa zameriavajú na zvyšovanie hladiny inzulínu a pri predávkovaní môžu spôsobiť potenciálne smrteľne nebezpečnú hypoglykémiu.

Liek na báze proteínu FGF1 bol vyskúšaný na obéznych myšiach s cukrovkou a pri nich sa hladina cukru ustálila na na normálnej hodnote, a zároveň neboli zaznamenané ani iné vedľajšie účinky, ako je nechcené priberanie na váhe a problémy so srdcom a s pečeňou. „S FGF1 sme nezaznamenali žiadnu hypoglykémiu ani iné nežiaduce účinky,“ vyhlásil spoluautor výskumu Jae Myoung Suh. „Dôvodom zrejme bude to, že sa rýchlejšie metabolizuje a ovplyvňuje len určité typy buniek.“ Predtým ako však tento liek bude možné vyskúšať na ľuďoch, budú musieť vedci úplne spoznať, ako funguje a či s ním nie sú spojené nejaké skryté riziká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka