Krv by mohla byť elixírom mladosti

Môže byť krv tým dlho hľadaným elixírom mladosti? Niekoľko pokusov uskutočnených na myšiach ukázalo, že transfúzia krvi z mladých myší na myši staré má na orgány omladzujúce účinky. Tím vedcov z Harvard Stem Cell Institute v americkom Bostone ukázal, že zavedenie vysokých dávok krvného hormónu do krvi starých myší u nich rýchlo potlačilo známky starnutia.

22.07.2014 11:00
krv, odber krvy, sestrička, pacient, Foto:
"Mladá krv" by okrem iného mohla zlepšiť fungovanie mozgu a ochrániť pred Alzheimerovou chorobou.
debata (5)

Amy Wagersová zdokonalila systém nazvaný heterochronická parabióza, ktorý trvale spája krvný obeh medzi dvoma myšami, jednou mladou a jednou starou. Po piatich týždňoch, počas ktorých obe myši zdieľali rovnaký krvný obeh, sa značne znížili symptómy srdcovej nedostatočnosti spojené s vekom, uviedla Lida Katsimpardiová, ktorá je hlavnou autorkou štúdie uverejnenej v časopise Science.

Bolo preukázané, že proteín GDF-11 bol prítomný vo vysokej miere u mladej myši, zatiaľ čo u starších hlodavcov jeho hladina klesala. Vedci zaviedli hormón do krvného obehu starých myší, a tým sa im podarilo dosiahnuť mimoriadnu regeneráciu srdcového tkaniva. GDF-11 je prítomný aj u ľudí, ale je známy tým, že zasahuje do raného embryonálneho vývoja, nie tým, že by pôsobil ako hormón. Otázkou je, či tento proteín môže hrať nejakú úlohu v delení kmeňových buniek.

Zároveň boli publikované ďalšie tri články o tom, ako tím z Kalifornskej univerzity porovnával pôsobenie opakovaného injekčného podávania (osemkrát za 24 dní) krvnej plazmy mladých myší (starých tri mesiace) a plazmy myší starých 18 mesiacov, do tela myší, ktoré tiež boli staré 18 mesiacov. Priemerná dĺžka života myši je dva roky. Ukázalo sa, že transfúzia „mladej krvi“ zlepšila poznávacie schopnosti testovaných myší, ktoré boli schopné zapamätať si a naučiť sa nové úlohy.

„Naše údaje ukazujú, že podávanie mladej krvi pôsobí proti starnutiu na molekulárnej, štrukturálnej, funkčnej a poznávacej úrovni hipokampu,“ uvádza sa v štúdii. Hipokampus je zvlášť citlivý voči starnutiu a hrá zásadnú úlohu najmä v priestorovej pamäti a orientácii. „V mladej krvi je nepochybne niečo zvláštne, čo umožňuje zmierňovať určité aspekty starnutia,“ spresnil hlavný autor štúdie Saul Villeda z Kalifornskej univerzity. „Teraz sa uskutočňujú pokusy o vplyve proteínu GDF-11 na staré myši postihnuté Alzheimerovou chorobou,“ doplnila Katsimpardiová. Klinické testy na človeku by sa mohli začať do štyroch alebo piatich rokov. Ich cieľom by bolo predovšetkým pozorovať pôsobenie proteínu GDF-11 na iné tkanivá.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #Alzheimerova choroba #mladá krv #elixír mladosti