Tuberkulózu do Ameriky priniesli tulene a uškatce

Pred príchodom Európanov žilo v Amerike okolo 20 miliónov pôvodných obyvateľov. Až 95 percent z nich podľahlo tuberkulóze a ďalším európskym infekčným chorobám.

21.08.2014 10:53
Lov tuleňov Foto:
Pôvodní obyvatelia Ameriky sa tuberkulózou nakazili z tuleňov už zhruba 500 rokov pred príchodom Európanov.
debata (1)

Aspoň tak sa to uvádza vo väčšine učebníc. Skutočnosť však môže byť oveľa prekvapujúcejšia. Podľa nového výskumu totiž tuberkulóza v Amerike zabíjala mnoho storočí pred príchodom Krištofa Kolumba a zrejme ju tam z Afriky zavliekli tulene a uškatce.

Nemeckí a americkí výskumníci v žurnále Nature zverejnili genóm predkolumbijskej mykobakteriálnej tuberkulózy. Z neho vyplýva, že americkí Indiáni trpeli tuberkulózou dávno pred rokom 1492 a tulene ju do Južnej Ameriky priniesli z Afriky, kde sa nakazili od ľudí.

„Čo sme zistili, to nás skutočne prekvapilo,“ povedala Anne Stoneová z Arizonskej štátnej univerzity, ktorá viedla tím skúmajúci DNA tuberkulózy nájdenej v tisíc rokov starých ľudských pozostatkoch objavených v Peru. Takto získali nezvratné dôkazy, že tuberkulóza Indiánov zabíjala dávno pred objavením Nového sveta. „Dôkazy o prítomnosti tuberkulózy máme zo Starého sveta aj Nového sveta,“ uviedla Elizabeth Tranová z americkej Národnej vedeckej nadácie. „Zdroj ochorenia však dlho zostával neznámy. Podľa našich zistení ju však s najväčšou pravdepodobnosťou priniesli morské cicavce.“

Výskumníci však dodávajú, že túto americkú verziu tuberkulózy neskôr kompletne nahradila oveľa virulentnejšia európska verzia. Práve pre túto skutočnosť bolo dosiaľ zložité diagnostikovať, ako výrazne sa na smrti amerických Indiánov podieľala pôvodná a nová tuberkulóza. „Nevieme presne povedať, ako rýchlo po kontakte s Európanmi došlo k nahradeniu pôvodnej tuberkulózy. To bude predmetom ďalšieho výskumu,“ potvrdila Stoneová. „Predpokladáme však, že viac obetí mala európska tubera, ktorá sa medzi ľuďmi ľahšie šíri.“

Pre vedcov je však spojenie s tuleňmi a uškatcami dôležité pre vysvetlenie, ako sa patogén, ktorý vznikol v Afrike pred 6-tisíc rokmi, dostal o 5-tisíc rokov neskôr do Peru. „Tuberkulóza je opäť na celom svete na vzostupe. Výskum nám pomôže pochopiť, ako sa táto choroba prenáša a ako sa vyvíja,“ povedala Jane Buikstrová, ktorá sa na identifikácii tuberkulózy podieľala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tuberkulóza #infekčné choroby #tulene #uškatce