Človek sa vyvinie na nový druh už okolo roku 2050

Homo sapiens sapiens nie je posledným evolučným štádiom človeka. Už v roku 2050 by mal po planéte chodiť nový druh rodu Homo, pre ktorého vedci však zatiaľ nemajú presné meno. Tak to aspoň tvrdí výskumník Cadell Last z inštitútu Global Brain pri univerzite v Bruseli, uviedol server denníka Daily Mail.

17.09.2014 13:00
debata (30)

K ďalšiemu evolučnému kroku speje ľudstvo podľa Lasta už niekoľko desiatok rokov. Medzi hlavné vplyvy, ktoré nás tlačia k ďalšiemu evolučnému predelu, patrí predovšetkým vplyv nových technológií, celkové správanie spoločnosti a tiež prirodzený výber. A ako sa nový zástupca rodu Homo bude líšiť od človeka múdreho?

Zatiaľ čo v súčasnosti vnímame dlhovekosť už od 85 rokov, za menej ako štyri desaťročia sa vraj budú rodiť prvé deti, ktoré budú žiť oveľa dlhšie. „Tie budú vo svojich 80 či 100 rokoch žiť radikálne odlišný život, než aký viedli ich prarodičia,“ povedal pre Daily Mail Last s tým, že ľudia sa bežne budú dožívať aj viac ako 120 rokov.

Podľa neho to bude aj preto, že sa biorytmus človeka výrazne spomalí. Oneskorí sa tak aj sexuálne dozrievanie a bude bežné, že ľudia si budú zakladať rodinu až v pokročilom veku, teda aj v čase, keď sa ich predkovia stávali už starými rodičmi. Tento trend je už viditeľný v USA.

V roku 1970 sa v Spojených štátoch narodilo prvé dieťa ženám starším ako 35 rokov len v jednom percente prípadov. V roku 2012 však už 15 percentám. Výskumník pripúšťa, že dôležitú úlohu v otázke vývoja nového človeka bude zohrávať aj medicína. „Naša spoločnosť je teraz v úplnom zmätku. Ale v každej kríze je príležitosť, aby bola apokalypsa odvrátená. Preto si myslím, že budúci systém, ktorý ľudstvo vytvorí, bude oveľa sofistikovanejší, spravodlivejší a bohatší ako naša civilizácia,“ konštatoval Last.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #vývoj #človek #ľudstvo #Homo sapiens