Ebola sa nebude šíriť vzduchom

Vírus eboly sa zrejme geneticky nezmení tak, aby sa mohol šíriť vzduchom. Najlepšou obranou proti nemu je však zastavenie epidémie. Pri vypočutí v americkom Kongrese to povedal šéf oddelenia pre alergie a nákazlivé choroby amerického Národného ústavu zdravia (NIH) Anthony Fauci.

19.09.2014 10:20
ebola, vakcína, profesor, lekár, nákaza, vírus,... Foto: ,
Profesor Andrian Hill z Oxfordu s experimentálnou vakcínou, ktorú otestujú na 60 zdravotníkoch pracujúcich s pacientmi nakazenými vírusom ebola.
debata

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že pacienti s ebolou si na čiernom trhu v nádeji na možné vyliečenie kupujú krv ľudí, ktorí nákazu smrtiacim vírusom prežili. WHO spolupracuje so zasiahnutými krajinami, aby sa čierny obchod s krvou zastavil.

Americkí vedci podľa Fauciho vírus detailne skúmajú, aby zachytili jeho prípadné mutácie. Ebola už zabila najmenej 2 400 ľudí, hlavne v Libérii, Sierre Leone a Guinei. Vírus sa rozšíril aj do Nigérie a Senegalu. Genetické zmeny zvyšujúce ohrozenie však podľa amerického vedca nie sú veľkým zdrojom obáv.

Ebola sa šíri kontaktom s telesnými tekutinami chorého. S postupom epidémie sa však objavujú otázky, či sa vírus nemôže zmeniť a stať sa ešte nákazlivejším.

Podľa Fauciho vírusy pri množení ustavične mutujú. Väčšina zmien je však neškodná alebo nevýznamná, ich biologické charakteristiky sa pri nich nemenia. Niekedy tieto mutácie môžu vírus oslabiť alebo, naopak, posilniť, môžu aj ovplyvniť potenciál jeho šírenia. „Prípady, kedy by vírus kompletne zmenil spôsob svojho šírenia, sú však skutočne vzácne,“ povedal Fauci. No zároveň zdôraznil, že to nie je úplne vylúčené. „Ľudia možno povedia, že nebezpečenstvo zľahčujeme, ale nie je to pravda,“ ubezpečil vedec amerických poslancov.

Na ebolu zatiaľ neexistuje známy a dostatočne vyskúšaný liek ani vakcína. Lekári pri liečbe niektorých nakazených použili takzvané rekonvalescentné sérum, teda krv preživších pacientov. Štúdie podľa WHO naznačujú, že krvné transfúzie od preživších môžu fungovať ako prevencia alebo liečiť vírus eboly u iných pacientov. Výsledky je však naďalej ťažké interpretovať a je potrebné vykonať ďalší prieskum, tvrdí WHO.

Pacienti v zasiahnutých afrických krajinách podľa nej pritom získavajú takú krv pokútne, čo môže viesť k šíreniu iných chorôb či vírusu HIV. So zasiahnutými štátmi treba spolupracovať tak, aby čierny obchod s rekonvalescenčným sérom nepokračoval, uviedla tento týždeň šéfka WHO Margaret Chanová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #epidémia #ebola #nákaza