Richard III. dostal tri smrteľné rany

Anglický kráľ Richard III. utŕžil pred svojou smrťou na bojovom poli hneď niekoľko životu nebezpečných rán. Jeho protivníci ho v osudný deň 22. augusta 1485 dvakrát ťažko zranili na hlave a raz na bedre. Informuje o tom v najnovšom vydaní britský vedecký časopis The Lancet.

19.09.2014 10:50
debata
Richard III.
kráľ Richard III. Richard III.

Vedci z Leicesterskej univerzity podrobili kostru panovníka forenznému medicínskemu skúmaniu. Každé z troch uvedených zranení bolo dosť závažné na to, aby mu Richard III. pomerne rýchlo podľahol, napísali vedci.

Na kostre, ktorú nedávno našli archeológovia pod parkoviskom v Leicesteri, je dohromady zjavných 11 poranení, z toho deväť na hlave. Vedci z toho vyvodzujú, že monarcha si možno v bitke pri Bosworthskom poli zložil alebo stratil helmu. „Richardove zranenia vypovedajú o dlhom útoku alebo o napadnutí niekoľkými útočníkmi so zbraňami neskorého stredoveku,“ povedala autorka štúdie Sarah Hainsworthová.

Na pozostatkoch nie sú viditeľné rany na pažiach, takže kráľ mal na sebe pravdepodobne brnenie. Ťažké zranenie na boku mu niekto mohol uštedriť až po smrti, pretože brnenie obvyklé v jeho dobe by ho malo ochrániť. Richard¤III. podľa vedcov zomrel pravdepodobne po zosadnutí z koňa, ktorý uviazol v blate.

Richard III. bol kráľom Anglicka od roku 1483 do svojej smrti iba o dva roky neskôr. Bol posledným anglickým panovníkom, ktorý padol na bojovom poli. Bol tiež posledným kráľom pochádzajúcim z rodu Yorkovcov a jeho smrť je považovaná za koniec dynastie Plantagenetovcov. Richard¤III. bol pochovaný v neoznačenom hro­be.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #zranenia #kostra #Richard III.