Po transplantácii čuchových buniek Poliak opäť chodí

Poliak Darek Fidyka, ktorý bol po útoku nožom v roku 2010 od hrude dole paralyzovaný, môže po unikátnej transplantácii čuchových buniek do postihnutej oblasti miechy znova chodiť.

21.10.2014 13:30
debata

Operáciu, ktorá je u človeka podľa všetkého prvou svojho druhu, vykonali v Poľsku poľskí a britskí vedci. Fidyka sa pri chôdzi musí zatiaľ spoliehať na podpernú konštrukciu a tiež sa rýchlo unaví, podľa stanice BBC je však presvedčený, že raz sa bude pohybovať opäť úplne bez pomoci.

„Zapísali ste sa do histórie. Pre mňa je toto oveľa úchvatnejšie než človek na Mesiaci,“ povedal Fidykovi Geoff Raisman, ktorý pri operácii a následnej rekonvalescencii viedol britský tím vedcov. Podrobnosti o prelomovej operácii odborníci zverejnili v magazíne Cell Transplantation.

Štyridsaťročného bývalého hasiča Fidyku v roku 2010 niekoľkokrát bodli do chrbta. Čepeľ noža pri útoku síce prerezala miechu, úplne ju však neprerušila. Fidykov stav sa však ani po dvoch rokoch intenzívnej fyzioterapie nijako nezlepšoval, preto lekári pristúpili k experimentálnej transplantácii čuchových buniek. Do nich vedci vďaka ich regeneračným vlastnostiam a schopnostiam nadväzovať kontakty s neurónmi dlhodobo vkladajú veľké nádeje.

Transplantácia bola rozdelená do dvoch fáz. Pri prvej operácii lekári pacientovi odobrali jednu z jeho dvoch čuchových buliev, čo je časť mozgu, do ktorej prichádzajú informácie z čuchových orgánov. Bunky z tejto gule, označovanej niekedy tiež čuchový kyjak, potom nechali v kultivačnom prostredí rásť.

O dva týždne potom pristúpili k druhej operácii, keď tieto čuchové bunky (v angličtine označované skratkou OEC) transplantovali do postihnutej oblasti miechy. Celkovo vykonali asi stovku mikroinjektáží nad a pod miestom zranenia. Pacientovi popri asi 500-tisíc bunkách vstrekli do zranenej časti štyri prúžky nervového tkaniva z členku, ktoré umiestnili cez asi osemmilimetrové prerušenie ľavej časti miechy. Podľa vedcov bunky za pomoci spomínaného nervového premostenia poškodenej oblasti miechy opäť prepojili prerušené nervové vlákna.

Prvé zlepšenie Fidyka zaznamenal po troch mesiacoch, keď jeho ľavé stehno pribralo svalovú hmotu. Po šiestich mesiacoch od transplantácie urobil s pomocou opornej konštrukcie prvé kroky. Teraz, po dvoch rokoch, môže vyjsť z rehabilitačného strediska, stále sa však musí spoliehať na podporný rám. „Je úžasné sledovať, ako sa regenerácia miechy, teda niečo, čo bolo mnoho rokov nemožné, stáva realitou,“ vyhlásil neurochirurg z vroclavskej univerzity Pawel Tabakow, ktorý stál na čele poľského vedeckého tímu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vedci #mozgové bunky #bunky #transplantácia #poranenia miechy