Tutanchamóna ničili genetické poruchy

Egyptský faraón Tutanchamón zrejme nebol zavraždený ani neutrpel smrteľné zranenia pri jazde na záprahu. Podľa virtuálnej pitvy pomocou analýzy zhruba dvetisíc snímok jeho tela mladý panovník trpel viacerými genetickými poruchami.

22.10.2014 11:10
Tutanchamón, výstava, Bratislava, zlatá maska,... Foto: ,
Tutanchamónovo zdravie bolo podlomené genetickými ochoreniami aj maláriou. Vedci preto vylučujú, že by bol zavraždený, ako to tvrdili staršie teórie.
debata (2)

K tomuto záveru dospela aj genetická analýza Tutanchamónovej rodiny. Z nej vyplynulo, že jeho rodičia boli brat a sestra.

Počítačové skenovanie mumifikovaného tela ukázalo, že Tutanchamón pred smrťou utrpel len jednu zlomeninu. Poškodenia na lebke a iných častiach tela vznikli, až keď 19-ročný faraón zomrel. Na základe toho odborníci veria, že panovník podľahol zdedeným ochoreniam a genetickým poruchám. Profesor Albert Zink, šéf talianskeho Inštitútu pre múmie, pre britský denník Independent uviedol, že aj on je presvedčený, že Tutanchamón nezomrel po nehode na záprahu.

„Bolo dôležité pozrieť sa na jeho schopnosti riadiť záprah a dospeli sme k záveru, že by to nedokázal. Jedným z hlavných dôvodov bolo, že mal skrútené pravé chodidlo a bez cudzej pomoci alebo pridržiavania nedokázal stáť,“ uviedol Zink. „Potrebujeme však ďalšie genetické analýzy, aby sme lepšie poznali jeho zdravotný stav.“ Podľa odborníkov je však veľmi pravdepodobné, že jeho zdravie bolo podlomené v dôsledku incestu jeho rodičov.

Presne určiť príčinu úmrtia však stále nie je možné. Platí totiž aj to, že pred smrťou ochorel na maláriu, ktorá zabíja ľudí aj v moderných časoch, nieto ešte v roku 1323 pred naším letopočtom, keď Tutanchamón zomrel.

Podľa predchádzajúcich teórií egyptský faraón podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri náraze alebo po páde zo záprahu. Pre deformáciu nohy ho však nemohol riadiť a problémy mu robila aj bežná chôdza, čo potvrdzuje objavenie 130 palíc v jeho hrobke. Nové zistenia majú byť prezentované v dokumente „Tutankhamun: The Truth Uncovered“ (Odhalená pravda), ktorý v nedeľu odvysiela britská televízia BBC One.

Okrem pokriveného chodidla mal Tutanchamón aj... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
výstava, Tutanchamón Okrem pokriveného chodidla mal Tutanchamón aj predhryz a silnejšie, ženské boky.

V dokumente vystupuje aj egyptský rádiológ Ašraf Selim, ktorý pre denník Times povedal: „Je len jedna zlomenia, ktorú utrpel predtým, ako zomrel, a to je zlomenina kolena. Bol to ťažký úraz a stal sa mu krátko predtým, ako zomrel a jeho telo bolo zabalzamované.“ Oslabené zdravie mohlo viesť k tomu, že telo si nedokázalo poradiť s infekciou z úrazu.

Okrem pokriveného chodidla mal Tutanchamón aj predhryz a silnejšie, ženské boky. Zrejme trpel aj Köhlerovou chorobou, čo je bolestivá genetická porucha, ktorá postihuje pohybový systém človeka. Aj tá bola podľa všetkého dôsledkom jeho splodenia pokrvnými príbuznými. V starom Egypte panovníci verili, že príbuzenským plodením detí sa zabezpečí pokrvná panovnícka línia.

Tutanchamón zasadol na trón už ako deväťročný. Starovekému Egyptu vládol približne v rokoch 1333 až 1323 pred naším letopočtom. Napriek tomu, že jeho vláda nemá z historického hľadiska veľký význam, slávnym sa stal vďaka tomu, že v roku 1922 ho archeológ Howard Carter našiel v úplne zachovanej hrobke. Hrobka bola zaplnená zlatým a ebenovým pokladom. Telo vládcu pokrývali amulety a drahokamy a jeho tvár zakrývala maska z rýdzeho zlata. Repliky týchto predmetov sa dajú aktuálne vidieť na výstave v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #analýza #Tutanchamón #genetická predispozícia