V Antarktíde našli denník člena Scottovej výpravy na južný pól

V topiacom sa ľade na Antarktíde sa podarilo objaviť denník člena antarktickej expedície kapitána Roberta Scotta. Zošit bol uväznený v snehu vyše storočie a patril Georgovi Murraymu Levickovi, ktorý bol vo výprave nielen fotograf, ale aj zoológ a lekár.

23.10.2014 10:00
debata

Zápisky ležali v topiacom sa ľade vedľa prístrešku, ktorý slúžil expedícii ako jedna zo základní. „Ide o úžasný objav, je to časť, ktorá chýbala pri rekonštrukcii výpravy,“ povedal výkonný riaditeľ Antarktickej nadácie Nigel Watson. Nadácia o objave informovala tento týždeň.

Písmo na stránkach je stále čitateľné, avšak väzba zošita sa rozpadla. Nájdené hárky previezli na Nový Zéland, kde ich zreštaurujú a opäť zviažu. Potom by sa mali vrátiť do Antarktídy, kde nadácia spravuje päť miest, na ktorých počas svojich výprav táborili Robert Scott, Ernest Shackleton a Edmund Hillary.

Dve výpravy, dva osudy

Keď Scottova expedícia dorazila v roku 1911 do Antarktídy, rozdelila sa na dve skupiny. Tá, ktorú viedol Scott, sa 17. januára 1912 dostala k južnému pólu. Tam však zistila, že ju o niekoľko týždňov predbehol Nór Roald Amundsen. Na spiatočnej ceste Scott a jeho ľudia zahynuli kvôli extrémne zlému počasiu a tiež pre nedostatok potravín.

Levick patril k druhej skupine, ktorá sa vydala pozdĺž pobrežia za štúdiom kolónie tučniakov a tuleňov. Skorý nástup zimy však skupinu uväznil v ľade, cez ktorý sa k nej nemohla dostať loď, aby ich odviezla späť. Zimu teda výprava prečkala v prístrešku vyhĺbenom v ľade. Ako potrava jej slúžili tučniaky, tulene a ako palivo používala podľa denníka The Guardian veľrybí tuk.

„Nemravné“ tučniaky

George Murray Levick počas cesty opísal sexuálny život tučniakov, ale publikácie sa jeho poznatky dočkali až po sto rokoch. Za jeho života ich spoločnosť totiž považovala za nemravné. Nájdený denník je strohým výpočtom dát a popisom detailov fotografií zo začiatku expedície.

Levick sa po návrate domov zapojil do bojov prvej svetovej vojny a za druhej svetovej vojny sa potom vrátil k námorníctvu a pomáhal s výcvikom techniky prežitia. Zomrel v roku 1956 vo veku 80 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #denník #výprava #Južný pól