Rakovinu mozgu môžu vyliečiť kmeňové bunky

Špeciálne upravené kmeňové bunky by mohli dokázať vyliečiť rakovinu mozgu. Vedcom sa totiž podarilo geneticky ich upraviť tak, že dokážu k nádoru priniesť vírus herpesu, ktorý rakovinové bunky zničí. V súčasnosti tím okolo Khalida Shaha z Harvardovho ústavu kmeňových buniek čaká na úradné povolenie začať s klinickými testami tejto novej liečebnej metódy.

28.10.2014 09:45
Kmeňové bunky, mozog, rontgen, rakovina,... Foto:
Kmeňové bunky schopné prevážať toxíny k nádorom na mozgu majú potenciál stať sa novou terapiou proti rakovine.
debata (1)

„Toxíny schopné zničiť rakovinové bunky boli s veľkým úspechom použité pri rôznych typoch rakoviny krvi. V prípade pevných nádorov však už také úspešné neboli, lebo sa k nim nevedeli dostať a mali krátku životnosť,“ uviedol Shah, ktorý vedie laboratórium molekulárnej neuroterapie a výsledky svojho výskumu zverejnil v žurnále Stem Cells. „Pred pár rokmi sme zistili, že kmeňové bunky by sa dali využiť na prepravu terapeutických toxínov k nádoru v mozgu. Najprv sme však museli kmeňové bunky geneticky upraviť, aby boli proti toxínom odolné,“ vysvetľuje Shah.

Zatiaľ túto metódu vyskúšali na myšiach, ktorým nádor na mozgu najprv vyoperovali a následne nasadili kmeňové bunky, ktoré mozog „vyčistili“ od zvyšných rakovinových buniek, aby sa choroba nevrátila.

Použité cytotoxíny sú smrteľné pre všetky bunky, ale od 90. rokov vedci vedia toxíny upraviť tak, aby útočili len na rakovinové bunky nadviazaním sa na špecifickú molekulu na ich povrchu. Takto sa toxín dostane len do rakovinových buniek a zdravé bunky zostanú zachované. Keď sa toxín do rakovinovej bunky dostane, naruší jej schopnosť tvoriť proteíny a bunka do niekoľkých dní odumrie.

Shah pokročil ďalej, keď sa mu podarilo vytvoriť kmeňové bunky s mutáciou, ktorá bráni toxínom, aby ich zničili. Takéto toxínom odolné kmeňové bunky majú pridaný kúsok genetického kódu. Ten im umožňuje tvoriť a vylučovať požadované toxíny. Rakovinové bunky takúto odolnosť proti toxínom nemajú, a preto odumrú. „Tieto kmeňové bunky sme otestovali na myšiach s rakovinou mozgu. Videli sme, že toxíny zabijú rakovinové bunky, čo myšiam predĺžilo život,“ hovorí výskumník. Teraz pracuje na zlepšení tejto liečebnej metódy a predpokladá, že prvé klinické testy na ľuďoch s rakovinou mozgu by sa mohli začať zhruba o päť rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kmeňové bunky #mozog #rakovina #liečba rakoviny