Práca na zmeny otupuje myseľ

Pracovať na zmeny, predovšetkým v noci, značne poškodzuje myslenie a pamäť. Keď takto človek pracuje desať alebo viac rokov, jeho mozog je oproti iným rovnako starým ľuďom opotrebovanejší a starší zhruba o 6,5 roka.

05.11.2014 10:30
spánok, únava, muž, šatňa, oblečenie, práca na... Foto:
Nočné zmeny a nepravidelný pracovný rytmus negatívne vplývajú na fyzické aj psychické zdravie.
debata (1)

Práca v noci a v časovo rôznych smenách sa už dlhší čas považuje za možnú hrozbu pre ľudské zdravie. Podporuje zrejme vytváranie žalúdočných vredov, kardiovaskulárnych chorôb a niektorých typov rakoviny. Vedci z Francúzska a Británie preto desať rokov skúmali, aký vplyv má pohyblivá pracovná zmena na kognitívne schopnosti zamestnancov.

Výskum ukázal, že negatívne vplyvy práce na zmeny na rozumové schopnosti človeka pretrvávajú najmenej päť rokov po skončení takejto práce. Miera a povaha vplyvov sa u jednotlivcov veľmi líšia, poznamenal odborník z ústavu CNRS v juhofrancúzskom Toulouse Jean-Claude Marquiém, ktorý výskum koordinoval. Možnými dôsledkami nočných zmien na ľudské zdravie sa podľa neho budú vedci ďalej zaoberať.

Nočné zmeny v pravidelnej kombinácii s dennými službami už v roku 2007 odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) označili za pravdepodobný spúšťač rakovín, pretože narušujú biologický rytmus človeka. Švédska štúdia z roku 2011 varovala, že nočná práca zdvojnásobuje riziko, že mladého zamestnanca postihne roztrúsená skleróza. V roku 2012 francúzski vedci došli k záveru, že u žien pracujúcich v noci je riziko vzniku rakoviny prsníka asi o 30 percent vyššie ako u ostatných žien.

Autori najnovšieho francúzsko-britského výskumu odporúčajú na obmedzenie negatívnych vplyvov napríklad to, aby zamestnanci boli pod prísnym lekárskym dohľadom a zamestnávateľ sa snažil ich prácu lepšie organizovať, predovšetkým čo najmenej narušiť ich hlavné fázy spánku.

Ľudia, ktorí pracovali aj v noci, majú oproti ostatným väčšie problémy so spánkom aj v dôchodku, uviedol profesor Derk-Jan Dijk z výskumného ústavu v grófstve Surrey v juhovýchodnom Anglicku. „Už pripúšťame, že výmenná prevádzka nie je zrejme dobrá pre naše fyzické zdravie, ale teraz sa ukazuje, že sú tým postihnuté aj funkcie mozgu. Myslím, že toto poznanie prekvapí mnoho ľudí,“ povedal spoluautor nového výskumu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zmeny #mozog #rakovina #vredové choroby #srdcovo-cievne ochorenia