Nový liek povzbudil činnosť poškodenej miechy

Injekcie nového lieku pomohli aspoň čiastočne opätovne sfunkčniť nervy, ktoré boli poškodené po poranení chrbtice a miechy.

04.12.2014 11:58
miecha Foto:
Liečba paralýzy po úraze miechy je cieľom mnohých výskumných projektov. (Ilustračné foto)
debata

Vedci dúfajú, že ich výskum prispeje k viacerým v súčasnosti skúšaným metódam, ako postaviť na nohy ľudí s paralýzou po autonehode alebo inom úraze. Zatiaľ nový liek vyskúšali len na potkanoch, no výsledky sú podľa nich sľubné, pretože až 80 percent ochrnutých potkanov sa začalo aspoň čiastočne pohybovať.

„Veľmi nás láka predstava, že by sme mohli pomôcť miliónom ľudí, ktorí by sa po poškodení miechy mohli opäť hýbať,“ uviedol Jerry Silver z Case Western Reserve University, ktorý výskum viedol a výsledky publikoval v žurnále Nature. Každý rok ostanú po úraze paralyzované desiatky tisíc ľudí. Od miesta poškodenia miechy nadol nie sú schopní pohybu, lebo došlo k preťatiu axónov, čo sú dlhé výbežky z nervových buniek miechy, ktoré a zabezpečujú komunikáciu s mozgom.

Silver s kolegami sa pokúšal nájsť liek, ktorý by obnovil rast axónov, no nevplýval by priamo na miechu. „Zatiaľ neexistujú terapie, ktoré by dokázali povzbudiť obnovu axónov. Preto si myslím, že tento výskum môže byť skutočne prínosný,“ povedal Lyn Jakeman z amerického Národné ústavu zdravia, ktorý výskum spolufinancoval. Nový liek je zatiaľ známy len pod skratkou ISP, no pri testoch na potkanoch dokázateľne pomohol axónom opäť rásť a aspoň v obmedzenej miere prenášať signály z mozgu. Terapia potkanov trvala sedem týždňov, počas ktorých polovica dostávala injekcie s ISP a druhá polovica neúčinné placebo. Kým potkany s ISP terapiou sa už po niekoľkých týždňoch začali hýbať, stav potkanov s placebom sa nijak nezmenil.

Ďalšie vyšetrenia ukázali, že axóny sa síce nedostali cez jazvu, čo vznikla po úraze, no zjavne sa posilnila ich schopnosť prenosu signálu. „Je to veľmi sľubné zistenie. Táto terapia možno bude fungovať aj sama alebo môže byť dôležitým doplnkom k liečbe inou formou,“ uviedol Silver. Často sa v tomto smere spomína využitie kmeňových buniek. Silver s kolegami dúfajú, že čoskoro budú môcť ISP vyskúšať na ľuďoch v rámci klinických testov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liek #paralýza #miecha