Vo Veľkej Británii budú môcť počať dieťa traja rodičia

Veľká Británia je na ceste stať sa prvou krajinou na svete, ktorá povolí počatie detí s DNA od troch ľudí. Konkrétne od dvoch žien a jedného muža. Britskí poslanci totiž schválili zákon, ktorého cieľom je zamedziť prenos genetických ochorení z matky na dieťa. Ak zákon schváli aj Snemovňa lordov, prvé dieťa s DNA od troch rodičov by sa mohlo narodiť už na jeseň 2016.

05.02.2015 10:18
umelé oplodnenie Foto: ,
Umelé oplodnenie s použitím DNA od troch ľudí bude možné vyskúšať už o rok.
debata (9)

Nový vedecký postup, ktorý vyvinuli vedci na Univerzite v Newcastle, má pomôcť ženám, ako je Britka Sharon Bernardiová. Tá podľa BBC prišla o všetkých svojich sedem detí pre dedičnú chorobu, ktorá sa prenáša len z matky a poškodzuje mozog, svaly, srdce a oči potomkov. Odhaduje sa, že vo Veľkej Británii sa ročne narodí okolo 125 detí s mitochondriálnou genetickou poruchou, ktorú im odovzdala matka.

Postup, ktorý britskí poslanci podporili, zlučuje DNA dvoch rodičov so zdravými útvarmi v bunkách druhej ženy – darkyne, ktorá zostáva v anonymite. Výsledkom je, že dieťa má 0,1 percenta svojej DNA od druhej ženy, čo podľa vedcov stačí na zamedzenie prenosu genetickej choroby od biologickej matky a pritom nijak nemení vzhľad dieťaťa. Je to permanentná zmena, ktorá sa prenáša na ďalšie generácie. „Konečne sme dospeli k rozhodujúcej etape, ktorá dáva žene vzácnu možnosť stať sa matkou bez obavy, že jej dieťa bude trpieť genetickou chorobou,“ povedal britský odborník na genetické choroby Robert Meadowcroft.

Po konečnom schválení zákona však nový postup nebude automaticky prístupný pre každú ženu v produktívnom veku, ktorá má podobný genetický problém a ktorých počet sa odhaduje v Británii na 2 500. Záujemkyne o unikátny zákrok budú musieť požiadať o vyjadrenie britský orgán pre bioetiku HFEA (Human fertilisation and embryology authority).

Za bezprecedentnú právnu úpravu hlasovalo 382 členov Dolnej snemovne parlamentu, proti ich bolo 128. Horná snemovňa má o zákone rokovať 23. februára, pričom podľa agentúry AFP je hlasovanie považované za formalitu. Zákon verejne podporil aj premiér a šéf konzervatívcov David Cameron. Vláda označila možnosť predísť prenášaniu vážnych chorôb z matiek na ich deti za „svetlo na konci tunela“.

Postup je ešte vo fáze testovania a v parlamente sa pred hlasovaním viedla živá debata medzi poslancami, ktorí oceňujú možnosť rodiť zdravšie deti, a tými, ktorí sa obávajú, že to povedie k manipulácii s génmi s cieľom „mať deti ušité na mieru“. Proti takejto manipulácii sa stavia aj cirkev, pretože počas nej dochádza k zničeniu embrya.

Ako to funguje

V zásade existujú dva postupy. V prvom sú dve vajíčka oplodnené spermiami otca, pričom jedno vajíčko je od matky a druhé od darkyne. Projadrá, ktoré obsahujú genetické informácie, sú vybraté z oboch embryí, ale ponechajú sa len tie od rodičov. Potom sú vložené do darcovského embrya a to je implantované do maternice. V druhom postupe sa vyberie vajíčko od matky, v ktorom sú poškodené mitochondrie, aj od darkyne. Z oboch vajíčok sa vyberie väčšina genetického materiálu. Genetický materiál od matky sa vloží do darcovského vajíčka, to je následne oplodnené spermiami otca a vložené do maternice matky.

Plusy a mínusy umelého oplodnenia tromi ľuďmi

  • Je to revolučná metóda, ktorá dokáže zabrániť prenosu ťažkých, neliečiteľných a potenciálne smrteľných genetických ochorení z matky na dieťa.
  • Dedičné mitochondriálne ochorenia sú pomerne zriedkavé, ale takto by sa dieťa narodilo zdravé a viedlo normálny život.
  • Ženy, ktoré v dôsledku hrozby prenosu ochorenia na dieťa nemôžu alebo nechcú mať deti, by deti mohli konečne mať.
  • Je to však nová metóda, v ktorej sa môžu objaviť isté, dosiaľ nepoznané riziká.
  • Oponenti použitia DNA tretej osoby tvrdia, že otvára cestu k eugenike či tvoreniu „dizajnových“ detí.
  • Darkyňa vajíčka musí zostať úplne anonymná, aby sa dieťa neocitlo v situácii, že bude mať dve matky.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #počatie #DNA #genetické ochorenie