Kozmetické substancie vedú k predčasnej menopauze

Alarmujúce výsledky priniesla štúdia, ktorú uskutočnila Washingtonova univerzita v Saint Louis na vzorke 31 500 žien. Látky používané v mejkape a aj v čistiacich prostriedkoch a v mydlách môžu urýchliť príchod menopauzy až o štyri roky.

16.02.2015 09:40
kozmetika, make up, žena, zrkadlo, oko, pleť,... Foto:
Syntetické kozmetické prípravky môžu urýchľovať biologické starnutie žien.
debata

Tónovací krém, trochu rúžu, trochu púdru. Pár kvapiek parfumu a lak, aby vlasy držali. Táto na prvý pohľad nevinná rutina, ktorú ženy denne opakujú, v sebe môže skrývať isté nebezpečenstvo. Zvlášť vtedy, keď používané produkty nie sú bezpečné. Americká štúdia zverejnená v časopise Plos One ukázala, že niektoré látky obsiahnuté v kozmetických výrobkoch môžu spôsobiť urýchlenie biologických hodín žien o dva až štyri roky.

Tím vedcov z Washingtonovej univerzity pod vedením Amber Cooperovej sledoval 31 500 žien, ktoré každé dva roky, od roku 1999 do roku 2008, odpovedali na otázky týkajúce sa zdravia a výživy. Bola medzi nimi aj otázka, či sú v menopauze. K tomu výskumníci analyzovali ich krv a moč, aby sa zistili obsah chemických látok, ako sú napríklad pesticídy a ftaláty prítomné v parfumoch, kozmetike, v laku na nechty či v laku na vlasy.

Vedci takto zistili, že ženy, u ktorých bola spotreba týchto substancií vyššia, mali menopauzu skôr ako ostatné. A to o 1,9 až 3,8 roka. Bola u nich tiež šesťkrát vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich skôr skončí ovulácia. V štúdii sa skúmala úroveň 111 chemických lá­tok.

„Naše výsledky nedokazujú, že používanie týchto produktov vyvoláva predčasnú menopauzu. Dokazujú však to, že obe tieto veci spolu určitým spôsobom súvisia,“ vysvetľuje Cooperová. Radí ženám, aby obmedzili kontakt s chemickými látkami a vyberali si výrobky bez syntetických vôní (ktoré obsahujú ftaláty) alebo biovýrobky, aby obmedzili množstvo pesticídov. „Mnohým týmto substanciám sme vystavení bez toho, aby sme to mohli nejako ovplyvniť. Nachádzame ich všade: vo vode, v pôde a vo vzduchu. Môžeme však obmedziť chemické látky vo výrobkoch, ktoré denne používame. Musíme obmedziť spotrebu niektorých produktov,“ zdôrazňuje Cooperová. Podľa expertov je dobré kontrolovať zloženie mejkapu či výrobkov určených na osobnú hygienu alebo na upratovanie v domácnosti. Vedci tiež vyzývajú ženy, aby dávali prednosť prostriedkom v skle pred tými v plaste.

Vedci chystajú aj ďalšie testy. „To, čo sme objavili, je len akýsi poplašný zvonček. Budeme musieť uskutočniť ďalšie výskumy, aby sme túto problematiku hlbšie osvetlili,“ hovorí Cooperová. Washingtonova univerzita už priniesla čiastočné výsledky štúdie pred dvoma rokmi. Pokles funkcie ovulácie a predčasná menopauza nemajú vplyv len na plodnosť ženy, ale aj u nej zvyšujú riziko srdcových chorôb, osteoporózy a ďalších zdravotných problémov. Uvedené chemické látky sú už známe tým, že zvyšujú riziko vzniku niektorých nádorov či porúch metabolického systému, keď rad rizikových faktorov alebo chorôb, ktoré sa často vyskytujú spoločne, vedie k predčasným komplikáciám zdravotného stavu. U dievčat spôsobujú predčasnú pubertu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #čistiace prostriedky #kozmetika #menopauza #make up