Spôsob pôrodu vplýva na črevnú mikroflóru

Spôsob pôrodu má veľký vplyv na zloženie črevnej mikroflóry dojčiat, čo súvisí s vývojom ich imunitného systému. Vedci z Českej poľnohospodárskej univerzity (ČPU) v Prahe a z Fakultnej nemocnice Motol však zistili, že deti narodené cisárskym rezom, môžu nižšie množstvo prospešných bifidobaktérií dohnať.

24.02.2015 11:00
debata

Informoval o tom jeden z členov riešiteľského tímu Vojtěch Rada z Katedry mikrobiológie, výživy a dietetiky Fakulty agrobiológie, potravinových a prírodných zdrojov ČPU.

Vedecké štúdie uvádzajú, že bifidobaktérie tvoria u detí porodených vaginálne 90 percent bakteriálnej populácie. V prípade dojčiat, ktoré prišli na svet cisárskym rezom, sa stávajú dominantnými baktériami E. coli, Clostridium a gram-negatívne baktérie. Obmedzené množstvo bifidobaktérií môže potom pre dojčiat predstavovať rôzne zdravotné komplikácie.

Výskum vedcov z ČPU a Motola priniesol spresnenie, že dojčatá porodené cisárskym rezom môžu deficit rýchlo dohnať. „Zistili sme, že dojčatá porodené cisárskym rezom, ak majú v tráviacom trakte aspoň minimálne množstvo bifidobaktérií a ešte sú k tomu navyše dojčené materským mliekom, tak sa vyvíjajú úplne rovnako ako iné dojčatá,“ uviedol mikrobiológ Rada. Úlohou jeho tímu bolo mikrobiologicky analyzovať vzorky dodané pediatrami z Motola.

V súvislosti s črevnými mikroorganizmami vedci z katedry mikrobiológie, výživy a dietetiky skúmajú aj vplyv materského mlieka na ich zloženie. „Ukazuje sa, že je to zložitejšie, než sa zdalo,“ poznamenal Rada. Zatiaľ čo niektorým baktériám materské mlieko prospieva, iné, naopak, potláča.

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #imunitný systém #črevná flóra