Alergii na arašidy sa dá predísť arašidmi

Dosiaľ sa odporúčalo deťom nejesť arašidy a produkty obsahujúce arašidy, aby sa u nich nevytvorila alergia na túto plodinu. Podľa najnovšieho výskumu je však opak pravda. U väčšiny detí do jedenásteho mesiaca, ktoré jedli arašidy, sa nevytvorila alergia.

25.02.2015 09:30
arašidy, matka, dieťa, dievča, raňajky Foto:
Najjednoduchším spôsobom, ako predísť vzniku alergie, je v ranom detstve jesť produkty z arašidov, ako je napríklad arašidové maslo.
debata

Potvrdila to rozsiahla štúdia na anglických deťoch. Jej výsledok naznačuje, že ak je dieťa v prvom roku života vystavené alergénom, je väčšia šanca, že v budúcnosti nebude trpieť alergiami.

Na výskume sa zúčastnilo 640 detí vo veku od štyroch do jedenástich mesiacov. Všetky tieto deti mali zvýšené riziko vzniku alergie na arašidy, pretože sa u nich už rozvinula alergia na vajcia alebo mali ekzém. Výskumníci deti rozdelili do dvoch skupín. Deťom v prvej skupine boli podávané arašidy alebo arašidové produkty – napríklad arašidové maslo. Deti z druhej skupiny sa až do piatich rokov mali arašidom vyhýbať.

Výsledky boli prekvapujúce. Len jedno percento detí z prvej skupiny trpelo vo veku päť rokov alergiou na arašidy. U detí z druhej skupiny dosiahla arašidová alergia výskyt až 17,3 percenta. Alergia na arašidy je veľmi bežná a zvyčajne sa prejavuje ťažkosťami s dýchaním. V najvážnejších prípadoch však arašidy môžu vyvolať anafylaktický šok, ktorý môže privodiť aj smrť.

„Je to dôležité zistenie, ktoré je v protiklade s doterajšími odporúčaniami,“ povedal Gideon Lack z King's College v Londýne, ktorý výskum viedol a publikoval ho v žurnále New England Journal of Medicine. „Naše zistenia ukazujú, že tieto odporúčania by sa mali zmeniť, čím by sa znížil výskyt alergie na arašidy,“ dodal na konferencii organizovanej Americkou akadémie pre alergie, astmu a imunológiu. Zároveň však dodal, že rodičia, ktorých deti majú alergiu na vajcia alebo majú ekzémy, by sa mali o podávaní arašidových produktov najprv poradiť s lekárom.

Podľa odborníkov sa alergia na arašidy často vyvinie už v skorom detstve a len zriedkavo z nej človek „vyrastie“. Za posledných desať rokov sa jej výskyt v Európe a v USA zdvojnásobil. Niektorí experti už upozorňovali, že to môže byť aj preto, že sa deťom odporúča, aby sa arašidom vyhýbali.

Zdá sa však, že najjednoduchším a najlacnejším opatrením je deťom dovoliť arašidy jesť. Existujú totiž viaceré ďalšie projekty zamerané na boj s arašidovou alergiou. Niektorí vedci sa napríklad snažia vyšľachtiť arašidy s nízkym obsahom alergénov. Miešaním rôznych odrôd sa im už podarilo získať rastliny s plodmi, ktoré majú nižší podiel bielkovín, o ktorých sa vedci domnievajú, že alergiu spôsobujú.

Americkí výskumníci zdôrazňujú, že nepoužili genetickú modifikáciu, ale postupovali pomocou tradičného šľachtenia. Priznávajú síce, že sú ešte len na začiatku výskumu, ale ak ďalšie experimenty budú úspešné, mohla by nová odroda vyriešiť problém s kontamináciou potravinárskych produktov kúskami arašidov. Hlavnou výzvou je zabezpečiť, aby aj potomkovia vyšľachtených rastlín mali plody s nízkym obsahom alergénov.

Iným smerom v boji proti arašidovej alergii sa vybrali britskí vedci z Univerzity v Cambridgei a z Univerzity v Dundee. Podarilo sa im objaviť gén, ktorý až trojnásobne zvyšuje riziko vzniku arašidovej alergie. Gén s názvom Filaggrin bol už predtým daný do súvislosti so vznikom ekzémov a astmy. „Alergie sa dosť často dedia, preto si myslíme, že genetické faktory sú dôležité,“ uviedla Sara Brownová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #alergie #arašidy