Budú medúzy a hmyz jedlom budúcnosti?

Rezance z rias, tempura z naložených medúz a koláče z hmyzu. Tak by mohol vyzerať jedálny lístok budúcnosti, možno ani nie príliš vzdialenej.

25.02.2015 14:00
debata (1)

Múka z hmyzu (predovšetkým svrčkov a kobyliek) najrôznejších odtieňov od žltej po hnedú, cestoviny z mikrorias zelenomodrej farby a sušené či naložené medúzy sú prvými kandidátmi na nové pokrmy, ktoré sú výdatnými zdrojmi proteínov.

„Sú to potraviny v západnom svete nové, ale už dávno rozšírené na východe Ázie a v Latinskej Amerike,“ konštatuje Graziella Zittelliová z Inštitútu pre výskum ekosystémov pri talianskej Národnej rade pre výskum (CNR).

„Napríklad riasy boli známe už Aztékom. Prirodzene sme schopní odlíšiť prípadné toxické druhy a pracujeme len s tými, ktoré sú na konzumáciu bezpečné. Morské riasy majú vysokú nutričnú hodnotu a niektoré druhy sú bohaté na polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú mozgu a srdcu,“ zdôrazňuje.

Výživný je aj hmyz, predovšetkým svrčky a kobylky, ktorých nutričná hodnota sa líši podľa toho, ako sú vyvinuté. Platí to aj pre larvy chrobákov, ktoré majú iné množstvo proteínov a minerálnych solí ako dospelé jedince. Z hmyzu sa vyrába predovšetkým múka, ktorá by mohla v krátkom čase nahradiť rybiu múčku v potrave pre zvieratá.

„Riasy možno pestovať a medúz vhodných na konzumáciu je v moriach veľa,“ hovorí Antonella Leoneová z Inštitútu potravinovej produkcie pri CNR. Medúzy by preto mohli byť jedlom budúcnosti. Okrem iného sú bohaté na látky pôsobiace ako prevencia proti rakovine prsníka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #medúza #rakovina prsníka #potrava