Káva vraj prečisťuje srdcové tepny

Pár šálok kávy denne môže pomôcť predchádzať upchatiu tepien a tým vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Tvrdia to kórejskí vedci, ktorí sledovali 25-tisíc zamestnancov. Tí sa na svojom pracovisku pravidelne zúčastňovali zdravotných prehliadok. Za vhodnú dávku vedci označili tri až päť káv denne.

04.03.2015 11:00
káva Foto:
S účinkom kávy na zdravie je to komplikované.
debata (2)

Vzhľadom sa rozsiahli vzorku zúčastnených ľudí v štúdii sa tým opäť otvára debata, či je káva prospešná pre zdravie. Ľudia bývajú často zmätení zo zistení vedcov ohľadom vplyvu kávy na zdravie. Niektoré výskumy totiž vravia presný opak. A teda, že káva je rizikový faktor. Zvyšuje cholestrol a krvný tlak. Zatiaľ sa nepodarilo so stopercentnou istotou zistiť, ako to s kávou je. Kórejský výskum zverejnený v odbornom žurnále Heart, je však zaujímavým príspevkom to diskusie, aspoň čo sa týka vplyvu kávy na srdcové tepny.

Výskumníci v tejto štúdii sledovali najmä to, či sa sledovaným ľuďom usádza na stenách tepien vápnik a porovnávali to s ich konzumáciou kávy. Zároveň do toho započítali aj ďalšie rizikové faktory ako je fajčenie, história srdcových ochorení v rodine alebo športové aktivity.

Takto dospeli k záveru, že najlepšie je piť kávu striedmo. Ľudia, čo nepili kávu vôbec alebo jej pili príliš veľa, boli vystavení vyššiemu riziku ukladania vápnika v tepnách a tým aj vyššiemu riziku vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Upozorňujú však, že na potvrdenie tejto súvislosti bude potrebný ďalší výskum. Napríklad aj preto, že nie je jasné, či upchatiu tepien pomáha predchádzať kofeín alebo iná z mnohých látok obsiahnutých v káve.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #káva #srdcovo-cievne ochorenia