Prečo Holanďania tak vyrástli?

Obyvatelia Holandska sú najvyšší na svete, a to je výkon, ktorý sa dá vysvetliť nielen priaznivými životnými podmienkami, ale aj prirodzeným výberom. Aspoň to tvrdí štúdia publikovaná v časopise britskej vedeckej spoločnosti Royal Society.

21.04.2015 15:00
Holanďan Foto:
"Oranjes" sú najvyšším národom na svete.
debata

Priemerná Holanďanka meria 171 centimetrov, Holanďan 184 centimetrov. Vždy to tak však nebývalo, napísala agentúra AFP.

Príbeh, ako Holanďania vyrástli, je pozoruhodný. V Európe 18. storočia bývali Holanďania najmenší: priemerne dorastajúci na 165 centimetrov. Počas 150 rokov vyrástli o 20 centimetrov. Za rovnaký čas Američania nabrali len šesť centimetrov, upozorňuje štúdia vypracovaná pod vedením odborníka na zdravie Gerta Stulpa z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny.

Výška postavy je podľa tohto experta všeobecne dedičnou záležitosťou. „K výškovej prevahe Holanďanov prispeli aj priaznivé životné podmienky,“ tvrdí štúdia a poukazuje na dobrú výživu, najmä pokiaľ ide o mliečne výrobky, a na zdravotnú starostlivosť.

Ale tieto faktory nevysvetľujú všetko. „Je možné, že prirodzený výber pôsobil v kombinácii a v kontexte prostredia, aby medzi Holanďanmi zvýhodnil tých vysokých,“ hovorí štúdia.

Pre pochopenie súvislosti medzi prirodzeným výberom a postavou výskumníci posúdili rôzne údaje (o rodinnej situácii, počte detí, veku pri narodení prvorodeného) týkajúce sa 94¤500 ľudí žijúcich na severe Holandska v rokoch 1935 až 1967.

Ukázalo sa, že počas týchto troch desaťročí najviac detí mali dlháni a priemerne vysoké ženy. Najplodnejší muži vyčnievali o sedem centimetrov nad priemer, zatiaľ čo menší muži, ktorým do priemeru chýbalo 14 centimetrov, mali menej potomkov. „A vysokí jedinci mávajú deti, z ktorých zase vyrastú dlháni, pričom potomkom hrozí, že budú vyšší, než ich predkovia,“ vysvetlil výskumník Stulp.

V Spojených štátoch k najplodnejším podľa experta, naopak, patria malé ženy a priemerne vysokí muži. Stulp upozornil, že pre nedostatok materiálu sa štúdia neopiera o genetické analýzy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #genetika #Holanďania