Na opiciach úspešne otestovali liek proti ebole

Vedcom v Spojených štátoch sa s pomocou experimentálneho lieku podarilo uzdraviť opice nakazené rovnakým kmeňom vírusu ebola, ktorý si od minulého roka v západnej Afrike vyžiadal vyše desaťtisíc obetí. Účinnosť lieku zatiaľ nebola vyskúšaná na ľuďoch, stať by sa tak malo v druhej polovici tohto roka, informovala spravodajská stanica BBC.

24.04.2015 14:00
ebola, vírus, Foto:
Vírus eboly.
debata

Na liečbu nakazených opíc bol použitý preparát TKM-Ebola-Guinea, ktorý je priamo uspôsobený na likvidáciu ebolového vírusu kmeňa Makoni. Tak sa nazýva variant vírusu, ktorý zabíjal v západnej Afrike. Trojica zvierat bola po 28 dňoch pokusov vyhlásená za uzdravenú, zatiaľ čo kontrolná trojica neliečených opíc do deviatich dní uhynula. „Je to prvá štúdia, ktorá ukázala ochranu po nakazení,“ povedal Thomas Geisbert z Texaskej univerzity, ktorý výskum viedol. Výsledky svojej práce odborníci zverejnili v odbornom časopise Nature.

Liek, ktorý vyrába spoločnosť Tekmira Pharmaceuticals, môže byť podľa Geisberta upravený pre akýkoľvek kmeň eboly. Prípravok funguje tak, že blokuje vybrané gény, čím zabráni replikácii vírusu. Výroba lieku trvá asi dva mesiace, zatiaľ čo príprava ďalšieho experimentálneho liečiva ZMapp je časovo náročnejšia. Aj ZMapp pri testovacej liečbe opíc uspel, zvieratá sa však nakazili iným kmeňom.

Proti ebole nie sú dosiaľ žiadne oficiálne schválené lieky ani očkovanie. Počas terajšej epidémie sa použili vyvíjané experimentálne preparáty. Šírenie nákazy v západnej Afrike sa podarilo výrazne spomaliť, úplne zastavená však zatiaľ nie je. Doteraz sa vírusom infikovalo viac ako 25¤500 ľudí, z ktorých vyše 10¤600 zomrelo. Takmer všetky obete pochádzajú z Libérie, Guiney a Sierry Leone.

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #Afrika #vírus #liek #opice #ebola #preparát