Libéria sa zbavila eboly. Nemá nový prípad 42 dní

Libérii sa podarilo vyrovnať sa s epidémiou eboly a bola preradená ku krajinám, kde už toto smrteľné ochorenie nehrozí. Oznámila to organizácia Lekári bez hraníc (MSF). Koniec epidémie sa vyhlasuje, ak sa žiadny nový prípad nevyskytne najmenej 42 dní.

12.05.2015 12:00
ebola, Afrika, Beatrice Yardolová, pacientka,... Foto: ,
V Libérii uplynulo 42 dní od posledného prípadu nákazy.
debata

Libéria bola spolu so Sierrou Leone a Guineou najviac postihnutá. Ebola v týchto krajinách od decembra 2013 zabila okolo 11-tisíc ľudí.

Takmer polovica z nich pripadá na Libériu. Rýchle šírenie choroby medzi vlaňajším augustom a októbrom zmobilizovalo celý svet. Nové prípady vtedy v Libérii pribúdali po stovkách týždenne. USA do krajiny vyslali vojakov, aby pomohli vybudovať kliniky, vláda prezidentky Ellen Johnsonovej-Sirleafovej spustila masívnu kampaň, aby zabránila ďalšiemu šíreniu choroby.

Ukončenie epidémie sa vyhlasuje po 42 dňoch bez nového prípadu, čo je dvojnásobok inkubačnej lehoty ochorenia. Mariateresa Cacciapuotiová z MSF povedala, že cieľom je dosiahnuť podobný výsledok aj v Sierre Leone a v Guinei. Vyzvala libérijské orgány, aby naďalej kontrolovali hranicu a zabránili eventuálnemu rozšírenie nákazy zo susedných krajín. Osobitný vyslanec OSN David Nabarro povedal, že Libéria sľúbila, že bude dodržiavať mimoriadne opatrenia ešte najmenej rok.

V Sierre Leone a Guinei sa objavujú stále noví chorí. Minulý týždeň ich bolo 20. Podľa Nabarra tam dospejú k nulovému stavu až po niekoľkých mesiacoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #ochorenie #epidémia #ebola #Libéria