Stisk ruky vie informovať o zdraví

Zdravotný stav sa dá rýchlo vyhodnotiť nielen podľa krvného tlaku, ale aj podľa stisku ruky. Vedci z McMaster University dokonca tvrdia, že pevnosť podania ruky vie o zdraví prezradiť viac než tlkot srdca. Podľa nich ochabnutá sila svalov meraná silou stisku ruky celkom presne predznamenáva skoré úmrtie, zlyhávanie telesných funkcií či ochorenie.

15.05.2015 14:00
stisk ruky Foto:
Meranie sily stisku ruky by mohlo byť lacný spôsob skorej diagnostiky závažných ochorení.
debata

„Sila stisku by mohla byť jednoduchý a lacný test na vyhodnotenie rizika skorého úmrtia alebo srdcovo-cievneho ochorenia,“ tvrdí Darryl Leong, doktor kardiológie z lekárskej školy na McMaster Univeristy. „Lekári alebo zdravotníci by mohli merať silu stisku a pomocou toho identifikovať pacientov s podozrením na závažné ochorenia, ako je zlyhávanie srdca, ktoré sa môžu skončiť úmrtím,“ dodal Leong, ktorý výsledky svojho výskumu publikoval v prestížnom vedeckom žurnále The Lancet.

V rámci svojho výskumu sledoval takmer 140-tisíc ľudí vo veku od 35 do 70 rokov zo 17 rôznych krajín. Ich silu stisku lekári merali pomocou ručného dynamometra. Tieto merania boli súčasťou rozsiahlej štúdie zvanej Prospective Urban-Rural Epidemiology (PURE).

Výskumníci zistili, že každých päť kilogramov úbytku silu stisku ruky o šestinu zvyšuje riziko úmrtia z akejkoľvek zdravotnej príčiny. Takisto to znamená 17-percentné zvýšenie rizika úmrtia na srdcovo-cievne ochorenie alebo mŕtvicu. Tieto výsledky vedcov vyšli bez ohľadu na vek, pohlavie, vzdelanie, fyzickú aktivitu, fajčenie a rôzne ďalšie faktory vrátane ochorení ako je cukrovka, vysoký krvný tlak či rakovina.

Zdravá sila stisku ruky závisí od výšky a hmotnosti jednotlivého človeka. Zaujímavé však je, že sila stisku sa líši podľa etnicity, teda z ktorej krajiny daný človek pochádza. Vedci uviedli, že príčinu týchto rozdielov sa ešte pokúsia vysvetliť. Leong takisto dodal, že treba zistiť aj to, či posilňovanie svalstva môže znížiť riziko skorého úmrtia, alebo pomáha predísť vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pacient #krvný tlak #srdcovo-cievne ochorenia #kardiológia