Jedna partnerka srdcu prospieva. Dve už škodia

Kto žije v manželstve, dožíva sa vyššieho veku a menej trpí kardiovaskulárnymi chorobami ako ten, kto žije sám. U bigamistov je však riziko kardiovaskulárnych ochorení oveľa vyššie. Zistila to štúdia, ktorá bola robená v Spojených arabských emirátoch a v Saudskej Arábii, kde je mnohoženstvo časté.

26.05.2015 10:40
debata (4)

Štúdia bola predstavená na kongrese Kardiologickej spoločnosti pre Áziu a Tichomorie, ktorá je obdobou Európskej kardiologickej spoločnosti. Záver štúdie sa dá teda interpretovať aj takto: Muži, nezáviďte šejkom, ktorí majú dve, prípadne aj viac manželiek! Ak je jedna manželka prospešná, dve alebo viac už môžu zdraviu škodiť. Polygamia totiž viac ako štvornásobne zvyšuje riziko infarktov a srdcových chorôb.

Koordinátor výskumu kardiológ Amín Daul uviedol, že chcel sledovať, čo sa deje so srdcom polygamistu, pretože viaceré štúdie ukázali, že jedna žena srdcu mužov prospieva. Kto je ženatý, žije dlhšie a menej trpí kardiovaskulárnymi ochoreniami ako muži, ktorí žijú sami. Nič však nebolo doteraz známe o stave srdcu polygamistu, čo je prípad moslimov v niektorých krajinách v Afrike a na Blízkom východe.

Polygamní muži sú najbohatší a starší

Amín Daul sledoval 687 ženatých mužov, ktorí sa dostali do piatich nemocníc v Saudskej Arábii a v Spojených arabských emirátoch pre problémy so srdcom. Jeho cieľom bolo zistiť, či existuje vzťah medzi počtom manželiek a prítomnosťou a závažnosťou srdcovej choroby. Údaje predovšetkým ukazujú, že na Blízkom východe stojí muža vydržiavanie niekoľkých manželiek veľa, a preto aj v tejto časti sveta sa niektorí mnohoženstvo zriekajú.

Zo sledovaných osôb boli dve tretiny mužov monogamných a len tri percentá mali štyri manželky. Nie náhodou boli polygamní muži najbohatší, navyše starší a väčšinou pochádzali z vidieckych oblastí. „Tam je polygamia spoločensky prijateľnejšia a ľudia tam uzatvárajú manželstvá v skoršom veku,“ povedal Daul.

Nastupuje nebezpečný stres

Výsledky tejto analýzy sú jasné: existuje zreteľný vzťah medzi počtom manželiek a výskytom srdcových chorôb. Nebezpečenstvo ochorenia srdca rastie až 4,6-násobne. „Čím viac manželiek, tým viac narastá počet prípadov upchatia tepien,“ konštatoval kardiológ. „Vydržovanie početnejšej rodiny znamená profesionálnu, ekonomickú a citovú záťaž, ktorá zrejme súvisí aj s väčšou zraniteľnosťou srdca. So všetkými manželkami a prípadnými deťmi, ktoré tieto manželky porodia, je potrebné zaobchádzať rovnako dobre. Z toho vyplývajúci stres môže dosť negatívne zasiahnuť kardiovaskulárne zdravie. Polygamisti musia mať vyšší finančný príjem a často sú nútení dochádzať do veľkých miest, kde sú lepšie pracovné príležitosti. Aj to so sebou prináša stres. Okrem toho sú tu ďalšie faktory spojené s polygamiou, ktoré môžu poškodiť celkové zdravie muža. Inak povedané, polygamia nemusí byť nevyhnutne priamou príčinou infarktov a podobných ochorení, ale nepochybne je tu výrazná súvislosť,“ povedal Amín Daul.

Teraz by ešte bolo potrebné zistiť, či to isté platí v západných krajinách pre tých mužov, ktorí sú ženatí a teoreticky monogamní, ale v skutočnosti majú jednu alebo viac mileniek.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #monogamia #srdcovo-cievne ochorenia #polygamia