Priveľa sedenia môže viesť k úzkostiam

Sedavý spôsob života môže spôsobovať stavy úzkosti. Taký je vedecký záver z výskumu súvislostí medzi aktivitou s nízkou spotrebou energie, keď sedíme, a emotívnym rozpoložením, spojeným najmä s nebezpečenstvom vzniku úzkosti.

06.07.2015 12:00
20-sedenie-3x Foto:
Vysedávanie pred obrazovkou nás odtŕha od sociálnych kontaktov, čo môže viesť k stavom úzkosti. Ilustračné foto.
debata

Tráviť dlhé hodiny, niekedy aj celý deň, v sede, pre naše fyzické zdravie skutočne nie je dobré. Je to dokázané a každému je to zrejmé. Či už to vedie k vzniku srdcových problémov, cukrovky či osteoporózy, posedávanie v kresle alebo povaľovanie sa na pohovke nie je na prospech nikomu.

Vedci sa tentoraz sústredili na to, aký vplyv má sedavý spôsob života na duševné zdravie. Nová štúdia, zverejnená v žurnále BMC Public Health, ukazuje, že nebezpečenstvo vzniku úzkosti rastie v závislosti od času, ktorý strávime v sede. Či už pred počítačom, televíziou, či pri pracovnom stole.

Úzkosť je skutočnou duševnou chorobou, ktorou vo svete trpí asi 27 miliónov ľudí. Toto číslo je ešte vyššie, keď k nemu pripočítame aj poruchy spojené s úzkosťou, ako sú fóbie. Ľudia trpiaci úzkosťou sa stále príliš znepokojujú, čo viac či menej narušuje kvalitu ich života. Úzkosť má často somatické prejavy, to znamená, že sa prejavuje fyzickými problémami, ktoré môžu mať formu trvalej únavy či dýchacích ťažkostí, svalového napätia či bolestí hlavy.

„V našej modernej spoločnosti narastajú symptómy úzkosti, ktoré zjavne sprevádzajú sedavý životný štýl," vysvetľuje hlavná autorka štúdie Megan Teychenneová z Deakinovej univerzity v Austrálii. „Chceli sme teda overiť, či sú oba faktory skutočne spojené. Predchádzajúci výskum osvetlil vzťah medzi sedavým životným štýlom a depresívnymi symptómami, preto sme chceli preskúmať, či je tu vzťah aj s príznakmi úzkosti," uvádza.

Vedci analyzovali a porovnávali deväť predchádzajúcich štúdií. Väčšina z nich ich priviedla k uvedenému záveru. Vedci za sedavé aktivity považovali aj sedenie pri počítači, hoci vzťah medzi úzkosťou a displejom bol menej výrazný. Štúdia preukázala, že 36 percent vysokoškolských študentov, ktorí trávia viac ako dve hodiny denne pred počítačom, sú viac vystavení nebezpečenstvu vzniku úzkosti, než tí, ktorí pred počítačom trávia menej času.

Ako túto súvislosť vysvetliť? Vedci prichádzajú s hypotézou, že prílišné sedenie narušuje spánkový cyklus, čo zhoršuje metabolizmus. Pripomínajú psychiatrickú teóriu, podľa ktorej nadmerné sedenie vedie k tomu, že sa jednotlivec sťahuje zo sociálnych vzťahov, ktorých strata vyvoláva úzkosti. To všetko ešte mienia ďalej skúmať a analyzovať. Dôležité je uvedomiť si, že zvýšenie fyzickej aktivity nás môže uviesť do pokojnejšieho psychického a emotívneho stavu. Ako tvrdia mnohí psychológovia, pekná prechádzka alebo hodinka plávania urobia dobre nielen telu, ale aj duši.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #pohyb #úzkosť