Mikrovlnné žiarenie z mobilov zohrieva telo o dva stupne Celzia

Mobily používame denne. Pomáhajú nám komunikovať, no nie je vylúčené, že na naše zdravie môžu mať negatívny vplyv, a to vďaka mikrovlnnému žiareniu.

13.07.2015 17:18
muž, telefonovanie, komunikácia Foto:
Mikrovlnné žiarenie, ktoré vysiela mobilný telefón pri snahe spojiť sa so základňovou stanicou, zvýši teplotu organizmu o dva stupne Celzia, najmä ak telefonujeme v tienených priestoroch, napr. vo vlaku, v podzemných garážach, v suterénoch budov bez okien a pod. (Ilustračné foto)
debata (11)

Problematiku ohrievania organizmu, tzv. tepelné účinky, skúma na Univerzite Komenského v Bratislave docent Martin Kopáni, prednosta Ústavu fyziky, biofyziky, informatiky a telemedicíny Lekárskej fakulty UK v Bratislave v spolupráci s profesorom Jánom Jakušom, vedúcim ústavu Lekárskej biofyziky Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine. Ich nálezy sú prezentované na vedeckých a odborných fórach doma i v zahraničí.  Na základe svojich zistení tvrdia: „K ohrievaniu dochádza okamžite po priložení zapnutého mobilu k uchu, ale pozorovateľné zvýšenie teploty nastáva až po niekoľkých minútach.“

Výskum by mohlo posunúť ďalej odhalenie neznámych efektov

„Medzi neznáme faktory patria zmeny v produkcii hormónu melatonínu v mozgu, procesy peroxidácie lipidov a ďalších javov súvisiacich s tzv. netepelnými účinkami mikrovlnného žiarenia,“ hovorí profesor Jakuš a podotýka, že žiarenie z mobilných telefónov je v súčasnosti považované za rakovinotvornú látku typu B.

Žiarenie je v podstate energia. Tá sa do ľudského organizmu dostane hlavne v podobe zvýšenej teploty v blízkom okolí, kde máme mobil. „Miesto, na ktoré mikrovlny pôsobia, sa zohreje, od neho sa zohreje ďalšia vrstva pod ním a takto sa dostane energia z mobilov do organizmu,“ vysvetľuje docent Kopáni.

Mikrovlnné žiarenie, ktoré vysiela mobilný telefón pri snahe spojiť sa so základňovou stanicou, zvýši teplotu organizmu o dva stupne Celzia, najmä ak telefonujeme v tienených priestoroch, napr. vo vlaku, v podzemných garážach, v suterénoch budov bez okien a pod.

Mikrovlny zohrievajú ľudské orgány ako mikrovlnka potraviny

Skúmanie škodlivosti mikrovlnného žiarenia z mobilných telefónov začali na Jesseniovej Lekárskej fakulte v Martine pokusmi na králikoch. Po štyroch hodinách pôsobenia mobilného žiarenia na zviera stúpla teplota organizmu v ožarovanej oblasti mozgu o takmer 2°C. Ak si uvedomíme, že fyziologická teplota ľudského organizmu je v priemere 36,6 stupňov, zvýšenie teploty môže významne ovplyvniť početné fyziologické procesy prebiehajúce v mozgu.

Ľudské telo obsahuje 75 percent vody. Aj keď vekom objem vody v organizme klesá, je dôležité uvedomiť si, že čím sme mladší, tým väčší vplyv má žiarenie na organizmus. „Keďže mikrovlny rozkmitajú atómy a molekuly v tkanivách ,vzniká teplo, ktoré zvyšuje teplotu tkanív a orgánov človeka podobne ako mikrovlnná rúra zahrieva potraviny.

S vekom sa spája aj ďalší biologický jav. „V mladšom veku lebečná kosť, ktorá chráni mozog, je tenšia než u dospelého človeka, takže chráni tkanivo mozgu menej a žiarenie z mobilov tak môže prenikať hlbšie do tkaniva. Preto je z hľadiska prevencie potrebné zakázať, prípadne významne obmedziť používaniu mobilov u malých detí do 6 rokov , ako aj ich prácu v blízkosti tzv. routerov internetových rozvodov,“ dodáva profesor Jakuš.

Dôležitým faktorom je periodicita telefonovania

Odborníci tvrdia, že je potrebné skrátiť čas telefonovania najviac na 2 minúty a čo najviac využívať  systém „ handsfree“ (voľné ruky), pri ktorom je mobilný telefón mimo kontaktu s hlavou, ale ohrieva inú časť tela, kde však vyvoláva rovnaký tepelný efekt.

Termokamery zistili, že žiarenie zohrieva mozog, no nevieme presne, do akej miery môže ovplyvniť jeho činnosť. Známe je, že mikrovlny ovplyvňujú štruktúry enzýmov v mozgu a znižujú ich funkčnosť. „Už po niekoľkominútovom telefonovaní sa zvýši teplota v oblasti ušnice, tváre, krku a ruky držiacej telefón, čo sa pravidelne opakuje ak telefonujeme viackrát denne.“

Telefonovanie vplýva na ľavú alebo pravú hemisféru, no nie je úplne preukázané, že mikrovlny primárne spôsobujú nádory či imunologické poruchy – v tomto sú vedecké štúdie nejednotné. Potvrdené je, že piloti na základe používania radarov v kabínach trpia prechodnou neplodnosťou, ktorá je však krátkodobá – trvá cca 2 mesiace. Keďže existujú ďalšie, dosiaľ neznáme vplyvy, je ťažké s istotou povedať, či mobilné žiarenie vyslovene škodí. „Rőntgenové žiarenie je pre organizmus škodlivejšie, no ani pri skúmaní mikrovlnného žiarenia využívaného v lekárskych prístrojoch sa nepreukázal jeho jednoznačne  škodlivý netepelný účinok.“ hovorí docent Kopáni.

K úskaliam skúmania škodlivosti patrí najmä čas

„O mobilných vlnách vieme málo preto, lebo 25 rokov používania mobilných telefónov je krátky čas na vyvodenie záveru. Ak chceme zistiť, či žiarenie spôsobuje tumor, musíme vybrať tkanivo s rozlíšením jedného nanometra z ľudského mozgu, čo je, prirodzene, etický problém a navyše, spracovanie tkaniva môže spôsobiť ovplyvnenie štruktúry bunky,“ dodal docent Kopáni.

Otázne je, či mobil negatívne vplýva na spánok

„Na danú tému bolo publikovaných niekoľko článkov, ktoré preukázali vplyv používania mobilov aj na kvalitu aj dĺžku spánku. Avšak výsledky sú sporné. Zatiaľ sa jednoznačne nepotvrdil negatívny vplyv ich používania na kvalitu spánku.“ K riešeniu sa dostaneme pri zodpovedaní základnej otázky, či žiarenie škodí alebo nie.

Mikrovlny nájdeme vo všetkých elektrospotrebičoch

Mikrovlny po pohltení látkami, ktoré obsahujú vodu zvyšujú aj teplotu okolia. Objavené boli na začiatku štyridsiatych rokov na Birminghamskej univerzite a prvé využitie našli v čase druhej svetovej vojny pri vyvíjaní radarov. V spoločnosti majú vlny svoju funkciu aj vo využívaní mikrovlnných rúr, u ktorých pri správnej manipulácii nebola potvrdená škodlivosť. Žiarenie sa využíva v medicíne, v šírení televíznych signálov a aj v mobilných telefónoch. Neviditeľné vlny tak využívajú všetky elektronické prístroje.

Prvé mobily vysielali signál pri 900 MHz na telefonovanie, neskôr posielanie textových správ, v novom miléniu, keď sa dostali do módy obrazové správy, to bolo už 1 800 MHz. V dnešnej dobe, keď sa prenášajú omnoho väčšie balíky informácií, je to frekvencia 3 600 MHz. „Mobily aj smartfóny používajú mikrovlnné žiarenie, takže ich tepelný vplyv na organizmus je rovnaký.“ Intenzita žiarenia sa zväčšuje iba z časového hľadiska, nie od množstva funkcií, ktoré mobily ponúkajú.

Ďalšie kroky vo výskume

Vo výskume sa bude intenzívne pokračovať, a to vo viacerých smeroch. Mali by sa vyvinúť epidemiologické štúdie v oblasti základňových staníc mobilných operátorov s cieľom ochrany a podpory verejného zdravia obyvateľov. Míľnikom vo výskume bude štúdium účinkov mikrovlnného žiarenia z mobilov a internetových smerovačov na činnosť buniek, tkaniv, orgánov a fyziologické funkcie u experimentálnych zvierat a ľudských dobrovoľníkov.

Významným plusom by malo byť dodržiavanie limitných hodnôt žiarenia z mobilných zariadení pri telefonovaní z tienených priestorov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Žiarenie #mikrovlny