Vedci z Brna našli spôsob, ktorý by mohol pomôcť pri liečbe rakoviny

Brnianski vedci objavili spôsob, ktorý by mohol v budúcnosti napomôcť liečbu rakoviny prsníka a vaječníkov. Spočíva vo funkcii jedného z proteínov v tele, ktorý potláča vznik nádorov.

24.07.2015 14:00
prsník, rakovina, prsia Foto:
Tím vedcov zistil, že jeden z proteínov zvyšuje opravné schopnosti v mieste zasiahnutom rakovinou. (Ilustračné foto.)
debata

Vedci budú hľadať látku, ktorá by mohla funkciu proteínu zastúpiť a fungovala by ako prevencia proti vzniku karcinómu prsníka a vaječníkov, povedal novinárom Lumír Krejčí, vedúci vedeckého tímu z Masarykovej univerzity a Medzinárodného centra klinického výskumu Fakultnej nemocnice svätej Anny v Brne.

Podľa Krejčího dochádza v tele človeka vplyvom UV žiarenia, radiácie alebo toxických látok a iných vplyvov k poškodeniu DNA, ktorá je nositeľkou genetických informácií a je zodpovedná za riadenie buniek. „Práve proteíny sa podieľajú na oprave zlomov v DNA. Ak proces opravy zlyhá, môžu neopravené mutácie DNA spôsobiť, že bunky stratia kontrolu nad svojím rastom a môže to viesť k vzniku nádoru,“ povedal Krejčí.

Jeho tím zistil, že jeden z proteínov vyvoláva v mieste poškodenia zmenu v molekulárnej štruktúre a zvyšuje opravné schopnosti. „To sa dosiaľ vôbec nevedelo a je to významný poznatok pre možnosť liečby nádorov prsníka a vaječníkov,“ uviedol Krejčí. Podľa neho je to však otázka viacerých rokov.

„Budeme hľadať látky, ktoré by mohli funkciu proteínu zastúpiť. Ak ich nájdeme, budeme ich niekoľko rokov skúmať a až potom môžeme pristúpiť na model so zvieratami. Ak sa všetko osvedčí, je možné uvažovať o klinických fázach testovania na ľuďoch. Môže to však trvať aj desať a viac rokov,“ povedal. Zároveň dodal, že je možné, že sa látku nepodarí nájsť, alebo bude taká, ktorá síce funkciu potrebného proteínu zastúpi, ale bude mať aj iné účinky, a preto sa nebude dať použiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #rakovina prsníka #Brno #liečba rakoviny