Od roku 2000 sa zabránilo 8 miliónom úmrtí na AIDS

Boj medzinárodného spoločenstva s vírusom HIV v posledných 15 rokoch viedol k poklesu počtu novonakazených o tretinu a podarilo sa znížiť počet úmrtí na následky AIDS až o 40 percent. Vďaka celosvetovému úsiliu sa tak od roku 2000 vôbec nenakazilo asi 30 miliónov ľudí a predišlo sa osem miliónom úmrtí. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila agentúra Organizácie Spojených národov pre boj s AIDS (UNAIDS).

03.08.2015 13:00
vírus, HIV, AIDS Foto:
Ilustračné foto.
debata

Boj s vírusom HIV, maláriou a ďalšími ťažkými chorobami vo svete bol jedným z ôsmich cieľov, ktoré si OSN stanovila pred 15 rokmi do nového tisícročia. Podľa UNAIDS sa ciele v boji s AIDS podarilo dosiahnuť už teraz, viac ako päť mesiacov pred vypršaním lehoty na konci tohto roka. „Svet dokázal zastaviť epidémiu AIDS,“ povedal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Tento míľnik dokazuje, že svetové spoločenstvo si dokáže stanoviť a splniť aj ambiciózne ciele, dodal generálny tajomník OSN. Ďalším „ambicióznym, ale realistickým“ cieľom by podľa neho malo byť úplné víťazstvo nad epidémiou do konca roka 2030.

Na dosiahnutie tohto cieľa by bolo podľa správy UNAIDS potrebné navýšiť prostriedky na boj s AIDS zo súčasných asi 22 miliárd dolárov, ktoré sú k dispozícii na nasledujúcich päť rokov, na osem až 12 miliárd dolárov ročne. Nasledujúcich päť rokov totiž bude v boji s AIDS vraj kľúčových.

Na Slovensku HIV a AIDS nie sú rozšírené ochorenia. Od začiatku monitorovania HIV/AIDS v roku 1986 zaznamenali spolu 577 prípadov nakazenia vírusom HIV, z čoho sa 498 vyskytlo u mužov a 79 u žien. U 76 osôb, konkrétne 65 mužov a 11 žien, prešla HIV infekcia do štádia AIDS. Za toto obdobie zaznamenali 53 úmrtí HIV infikovaných osôb, z toho 41 v štádiu AIDS.

Okolo roku 2000 zomreli ročne na následky syndrómu získaného zlyhania imunity podľa správy UNAIDS asi dva milióny ľudí, teraz je to zhruba 1,2 milióna. Počet novonakazených klesol z 3,1 milióna pred 15 rokmi na súčasné dva milióny. UNAIDS dúfa, že do roku 2030 je možné dosiahnuť cieľ len 200-tisíc novonakazených za rok. Dobrou správou je, že len 700-tisíc chorých malo v roku 2000 prístup k potrebným liekom, teraz je to už 15 miliónov. Nádej dožitia stúpla za posledných 15 rokov u nakazených z 36 na 55 rokov.

UNAIDS svoju správu predstavil v etiópskej metropole Addis Abeba, kde sa v súčasnosti radí okolo päťtisíc delegátov zo 193 krajín sveta o nových cieľoch OSN na zlepšenie života ľudí, ktoré by mali na budúci rok nahradiť ciele pre nové tisícročie stanovené v roku 2000.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HIV #AIDS