Aj v dvadsiatich šiestich rokoch môže byť človek starý

Prečo môže byť biologický vek niekoľkonásobne vyšší ako ten, ktorý máme v rodnom liste? A prečo môže byť človek už v dvadsiatich šiestich rokoch starý? Z dvadsiatich percent majú starnutie na svedomí gény, zvyšok potom záleží na zdravotnom stave dotyčného a na životnom prostredí, ukázala nová štúdia, skúmajúca biologické starnutie.

05.08.2015 12:45
dôchodci, seniori, ľudia, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sú pritom ľudia, ktorí za jeden rok zostarnú až o tri biologické roky. Ukazuje to štúdia medzinárodného tímu vedcov publikovaná na stránkach Proceedings of the National Academy of Sciences. Americkí, izraelskí, britskí a novozélandskí vedci sledovali skupinu osôb od narodenia približne do veku štyridsiatich rokov. Ich cieľom bolo kvantitatívne vyjadriť biologické starnutie, ktoré nemusí zodpovedať reálnemu veku.

Veľkým nebezpečenstvom stretnutí bývalých spolužiakov organizovaných po dvadsiatich rokoch je to, že niekto nespozná kolegu, s ktorým sedel v jednej lavici. Hoci sa všetci narodili v rovnakom roku, každý z nich starne inak a v štyridsiatich rokoch sa medzi nimi môže vyskytnúť taký, ktorý vyzerá o 20 rokov starší.

„Máme mnohé štúdie o starnutí, ale ide predovšetkým o výskum na jedincoch, ktorí už zostarli. Len málo výskumov sa vykonáva na skupinách mladých ľudí až do začiatku ich štyridsiatky,“ vysvetľuje docent geriatrie z Centra pre štúdium starnutia a ľudského rozvoja Dukeovej univerzity Dan Belsky, ktorý výskum koordinoval.

„Rozhodli sme sa teda merať starnutie na pomerne mladých jedincoch, pričom sme využívali údaje medzinárodnej štúdie zahŕňajúce stovky osôb narodených v rokoch 1972 a 1973 v rovnakom meste, ktoré boli sledované od narodenia do dneška. Merania sa konali v ich osemnástich, dvadsiatich šiestich, tridsiatich dvoch a tridsiatich ôsmich rokoch,“ uvádza Dan Belsky, ktorého citoval taliansky denník La Repubblica.

Počas výskumu vedci uskutočnili 18 rôznych biologických kontrol. Zvlášť sa merali funkcie pečene, obličiek, pľúc a metabolického a imunitného systému, taktiež úroveň HDL (dobrého) cholesterolu, srdcovej funkcie a dĺžky telomerov, koncových častí chromozómov, ktoré sa s pribúdajúcimi rokmi skracujú.

Štúdia tiež zahŕňala stav chrupu a ciev v zadnej časti očí, merali sa niektoré fyzické a psychické schopnosti a koordinácie pohybov. Na tomto základe vedci určili, že sa biologický vek jednotlivých účastníkov pohyboval od tridsať do šesťdesiat rokov, hoci mali podľa rodného listu tridsaťosem rokov.

„Niektoré sledované osoby starli presne podľa reálneho veku, iné za jeden kalendárny rok zostarli o tri biologické roky a niektoré zase starli biologicky pomalšie ako podľa kalendára. Osoby, u ktorých bol nameraný biologický vek rovnajúci sa šesťdesiatke, mali tiež nízku výkonnosť, a to fyzickú (napríklad pokiaľ ide o stúpanie do schodov) i duševnú (napríklad pri riešení rodinných konfliktov),“ uviedli autori výskumu.

„Predčasnému starnutiu organizmu zodpovedá aj vzhľad,“ pripomenuli vedci, ktorí predložili skupine vysokoškolákov fotografie skúmanej skupiny osôb. Študenti označili za staršie tie osoby, ktoré tiež v testoch vykazovali vyšší biologický vek. „Mnohí si myslia, že starnutie sa začína neskôr v živote, ale jeho známky sú viditeľné už od dvadsiatich šiestich rokov,“ zdôraznil Belsky.

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #biologický vek