Švédski potápači vylovili hlavu príšery z čela vraku z roku 1495

Švédski potápači z Baltského mora vyzdvihli v utorok drevenú hlavu morskej príšery z prednej časti vraku, ktorý sa potopil v roku 1495. Ide o mimoriadne vzácny doklad o podobe lodí v čase, keď žil Krištof Kolumbus, uviedla agentúra Reuters.

14.08.2015 09:32
Príšera z dánskej vojnovej lode Gribshunden Foto:
Hlava príšery vylovená z vraku dánskej vojnovej lode Gribshunden
debata (5)

Záhadné monštrum, ktoré sa pri švédskych brehoch dostalo na vzduch po 520 rokoch, má uši ako lev a čeľuste ako krokodíl. Pochádza z dánskej vojnovej lode Gribshunden, ktorú zachvátil požiar počas plavby z Kodane do Kalmaru na východnom pobreží Švédska.

Aj keď trup lode utrpel rozsiahle škody, zvyšné časti z nej robia jeden z najlepšie zachovaných vrakov svojho druhu. Pochádza zhruba z rovnakej doby ako Kolumbova vlajková loď Santa Maria.

„Keď sa to pozeralo na svet naposledy, Leonardo da Vinci a Krištof Kolumbus ešte žili,“ poznamenal Johan Ronnby, profesor podmorskej archeológie na Södertörnskej univerzite. Nahnevane vyzerajúca príšera mala zjavne strašiť nepriateľov.

„Je to morská príšera a nás čaká diskusia o tom, čo je to za zviera. Ja myslím, že je to nejaký druh fantastického zvieraťa – drak s levími ušami a krokodíľou tlamou,“ povedal Ronnby.

„Žasnem. Vedeli sme, že to bude fantastická figúra, ale toto predstihlo naše očakávania, keď sme to teraz zbadali,“ dodal Ronnby, ktorý vyzdvihnutú čelnú figúru označil za svetovo unikátnu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #vrak #Krištof Kolumbus #príšera #vojnová loď #svetový unikát