Obezitu chcú liečiť vystrihnutím kúska DNA

Drobná zmena v DNA by mohla pomôcť ľuďom, ktorí trpia obezitou. Je jasné, že človek sa stane obéznym pre prejedanie, no podľa vedcov svoju úlohu hrá aj genetika. U niektorých ľudí sa totiž telo snaží nadbytočný tuk spáliť, u iných ho ukladá. Údajne za to môže chyba v jednom géne a vedci z Harvardu a MIT prišli na to, ako ho opraviť. Po tomto zákroku by metabolizmus bol nastavený tak, aby tuk spaľoval a neukladal ho v tele.

26.08.2015 11:00
DNA Foto:
„Selfie,“ ktorú nedávno poslalo na Zem vozidlo Curiosity.
debata

„Gén obezity“, známy pod skratkou FTO, riadi ďalšie dva gény, ktoré následne „vypnú“ spaľovanie tukov, čo je proces zvaný termogenéza. Vedci najnovšie našli nový revolučný spôsob, ako vystrihnúť zlú časť kódu DNA a nahradiť ju správnou sekvenciou.

„Obezita je tradične vnímaná ako nerovnováha medzi tým, koľko toho zjeme a koľko sa hýbeme. Tento pohľad však ignoruje vplyv genetiky na metabolizmus jednotlivca,“ uviedol hlavný autor výskumu Manolis Kellis z MIT, ktorý spolu s kolegami svoju prácu publikoval v časopise New England Journal of Medicine.

Vedcom sa podarilo nájsť gén, ktorý ovplyvňuje spôsob, akým metabolizmus nakladá s nadbytočným tukom. „My sme prišli na to, ako s týmito génmi manipulovať, a dokážeme ich prepnúť medzi spaľovaním a ukladaním tukov. Dúfame, že tak prispejeme k vytvoreniu lieku na obezitu,“ povedal výskumník.

Obezita je rizikovým faktorom mnohých chorôb. Medzi najčastejšie a najvážnejšie patrí ateroskleróza, trombóza žíl a ostatné srdcovo-cievne choroby, žlčové kamene, choroby kĺbov a chrbtice či cukrovka. Podľa odhadov na Slovensku žije až 1,5 milióna obéznych ľudí a ich počet pre sedavý životný štýl a nesprávne stravovanie stúpa.

Výskumníci v hľadaní genetických príčin vzniku obezity zozbierali vzorky tuku od stoviek Európanov a zisťovali, či majú „obézny“ variant génu FTO alebo jeho normálnu verziu. Zistili, že v obéznom variante génu je jedno písmeno DNA vymenené za iné. Zlý kód spôsobuje, že gény IRX3 a IRX5 sú zapnuté, hoci by mali byť vypnuté. Telo potom tuky nespaľuje, ale ich ukladá.

Už predchádzajúce štúdie ukázali, že organizmus gény IRX3 a IRX5 zapína napríklad počas nedostatku potravy, čím chce dosiahnuť, aby si telo odložilo tuky na neskôr. Vedci teraz vyvinuli technológiu, nazývanú Crispr/Cas9, ktorou dokážu upravovať kód DNA a upravovať jeho sekvencie v bunkách myší aj ľudí.

Systém funguje tak, že sa do tela vloží proteín Cas9 a ten vie vystrihnúť konkrétne časti DNA. Zatiaľ to vyskúšali len na myšiach, ktoré vykŕmili, aby boli obézne. Po opravení DNA začali chudnúť. Vedci teraz chcú zistiť, či by bol podobný zákrok bezpečný aj pre ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #DNA