Hormón športu pomáha spaľovať tuky

Hormón športu nie je žiadny výmysel. Je v našej krvi a pomáha nám chudnúť. Volá sa irisín. Bol objavený už v roku 2012 v myšiach a zdal sa akýmsi falošným mýtom. Teraz ho však experti z Harvardovej univerzity našli aj u ľudí. Objavili, že spaľuje tuky a že jeho množstvo podstatne rastie s fyzickou aktivitou.

04.09.2015 11:00
debata (1)

Objav irisínu, o ktorom písal časopis Nature v roku 2012, obletel svet. Bol zistený v kostrovom svalstve myší, a pretože jeho množstvo sa zvyšovalo s fyzickou aktivitou, prezývali ho hormón športu. Je totiž schopný urýchľovať metabolizmus a prispievať nielen k chudnutiu, ale aj k činnosti mozgu a srdca.

Hormón irisín pomáha spaľovať tuky a pôsobí... Foto: SHUTTERSTOCK
šport, beh, Hormón irisín pomáha spaľovať tuky a pôsobí priaznivo aj na činnosť mozgu.

„Irisín pôsobí na tukové bunky tak, že sa menia na hnedý tuk, ktorý funguje ako spaľovač tukov, ktoré premieňa na teplo. Vylučovanie irisínu do krvi vedie k zrýchleniu metabolizmu aj bez fyzickej aktivity. Hormón môže slúžiť na nové liečebné metódy metabolických porúch, ako je cukrovka alebo obezita,“ uviedli vtedy jeho objavitelia. Existencia hormónu u ľudí bola spochybnená, pretože výskum na myšiach bol vedený metódami, ktoré sa u človeka nedali použiť. Dnes však tí vedci, ktorí objavili irisín v myšiach, zistili jeho prítomnosť aj v ľudskej krvi. Objav publikoval časopis Cell Metabolism.

Vedci ho našli na vzorke desiatich osôb vo veku dvadsaťpäť rokov, z ktorých šesť sa venovalo intenzívnej fyzickej aktivite, ako je aerobik, jazda na bicykli a rýchla chôdza trikrát týždenne počas dvanástich týždňov. Štyri osoby poväčšine sedeli. „Objavili sme, že irisín obieha v minimálnom množstve rovnajúcom sa 3,6 nanogramu na mililiter v plazme osôb, ktoré prevažne sedeli. U osôb vyvíjajúcich športové aktivity jeho úroveň podstatne vzrástla, na 4,3 nanogramu na mililiter. Získané údaje ukazujú, že sa irisín vyskytuje aj u ľudí, obieha v krvi a je regulovaný cvičením,“ vysvetľuje hlavný autor štúdie Mark Jedrychowski. „Aj keď irisín obieha v krvi vo veľmi malom množstve, je tento interval porovnateľný s mnohými ďalšími významnými biologickými hormónmi, ako je inzulín,“ dodáva.

Vedci použili hmotnostnú spektrometriu kvantitatívneho typu a zlepšili systém analýzy ľudských génov zapojených do produkcie irisínu. „Dnes použitá metóda merania hormónu je nepochybne presnejšia. Objav irisínu v roku 2012 bol opradený emóciami, pretože sme objavili dôvod, prečo nás cvičenie udržuje zdravých. Keď úroveň irisínu v telách myší vzrástla, zrýchlil sa ich metabolizmus a to malo pozitívny vplyv na srdce a mozog,“ uviedli experti.

Cesta k pilulke, ktorá nám umožní dosiahnuť rovnaké kladné výsledky ako pri športovaní, hoci sa budeme váľať na pohovke, je dnes možno jasnejšia.

Spaľovanie kalórií a zrýchlenie metabolizmu možno dosiahnuť aj tým, že sa vystavujeme chladu. Ukázala to štúdia vedcov z Národného ústavu pre diabetes a choroby tráviaceho ústrojenstva a obličiek v Spojených štátoch publikovaná na stránkach časopisu Cell Metabolism. Zabudnite na pot pri namáhavom športe, ako to velí móda cvičenia pri vysokých teplotách, ktorej cieľom je spaľovať viac kalórií. Aby ste sa pri pohľade na váhu nestresovali, stačí trocha chladu. Ak sa podľa výskumu amerických vedcov vystavíme chladu, zvyšuje sa v našom tele množstvo irisínu, ktorý stimuluje tukové tkanivo k produkcii kalórií tak, aby si telo mohlo udržať svoju vnútornú teplotu. „Znižovanie teploty v bytoch v zimných mesiacoch teda môže pomôcť rodinnému rozpočtu aj metabolizmu, ktorý sa zrýchľuje,“ uviedli vedci.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hormón športu #irisín