Sklovina na zuboch sa vyvinula v koži

Kedy sa vyvinula sklovina, ktorá pokrýva naše zuby? A v akom tkanive sa prvýkrát objavil? Vedci z oblasti paleontológie a genomiky spojili sily a prišli k jasnej no nečakanej odpovedi: Enamel sa vyvinul v koži a na zuby sa dostal oveľa neskôr.

24.09.2015 10:35
zuby, zubná sklovina Foto:
Zuby nemajú na prvý pohľad s kožou nič spoločné, no ukázalo sa, že zubná sklovina sa vyvinula na koži.
debata

Každý pozná zubnú sklovinu. V ideálnom prípade by mala byť biela a lesklá. Zároveň je to najtvrdší materiál v ľudskom tele tvorený vápnikom a fosforom, ktorý leží na podloží tvorenom tromi proteínmi.

Podobne ako ostatné suchozemské stavovce aj my máme zuby iba v ústach. Niektoré podmorské živočíchy – napríklad žraloky – majú aj zubom podobné šupiny na povrchu svojho tela. Mnohé nájdené fosílie pravekých rýb a dokonca aj niektoré žijúce ryby majú šupiny tvorené sklovinou, čo je tkanivo nazývané ganoin.

Tatjana Haitinová zo švédskej Univerzity v Uppsale a Inštitútu paleoantropológie a paleontológie stavovcov skúmala genóm rýb druhu Lepisosteus, ktoré tiež majú telo pokryté šupinami s enamelom. Takto zistila, že táto ryba má gény na tvorbu dvoch z troch proteínov pre sklovinu. Navyše tieto gény sa prejavujú na koži, čo silne naznačuje, že ganoin je druh skloviny.

Odkiaľ však sklovina pochádza? Z úst, z kože alebo z obidvoch? Odpoveď na túto otázky dali fosílie rýb Psarolepsis z Číny a Andreolepsis zo Švédska, ktoré sú obe približne 400 miliónov rokov staré. Ryba Psarolepsis mala šupiny pokryté sklovinou, no nemala žiadnu sklovinu na zuboch. Rovnaké to bolo aj pri rybe Andreolepsis, ktorá žila na úplne opačnej strane sveta.

„Psarolepsis a Andreolepsis patria medzi najstaršie kostnaté ryby. Preto veríme, že chýbajúca sklovina na ich zuboch je primitívnym znakom a nie spôsobom špecializácie. Sme presvedčení, že sklovina má pôvod na koži a zuby kolonizovala až neskôr,“ uviedol Per Ahlberg z Univerzity v Uppsale, ktorý spolupracoval na výskume publikovanom v žurnále Nature.

Je to vôbec prvá štúdia, ktorá kombinuje nové paleontologické a genomické dáta v jednej analýze zameranej na výskum vývoja tkanív. Vedecký tím teraz chce rovnakým spôsobom pokračovať vo výskume evolúcie ďalších tvrdých tkanív.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubná sklovina