Svetová populácia rastie pomalšie

Svetová populácia sa zo súčasných 7,3 miliardy obyvateľov zvýši do roku 2050 zhruba na desať miliárd ľudí.

24.09.2015 12:30
debata

Uviedla to správa, ktorú zverejnil francúzsky Národný ústav pre demografické štúdie (INED). Nárast svetovej populácie by mal pritom podľa autorov správy pokračovať aj po roku 2050, ale čoraz pomalšie.

V posledných dvoch storočiach sa počet ľudí vo svete zvýšil sedemnásobne a do konca 21. storočia možno dosiahne 11 miliárd. Tento nárast sa však postupne spomaľoval a bude zrejme ďalej spomaľovať. Pred 50 rokmi bol ročný nárast dve percentá, tento rok je to 1,2 percenta. Za sto rokov by sa podľa INED svetová populácia mohla takmer stabilizovať.

Spomalenie rastu svetovej populácie je dôsledkom znižovania pôrodnosti. Kým v roku 1950 pripadalo vo svete na jednu ženu priemerne päť detí, teraz je to 2,5 dieťaťa. Najnižšia pôrodnosť je v Portugalsku a Severnej Kórei (1,2 dieťaťa na jednu ženu), najvyššia v Nigeri (7,6 dieťaťa).

Najľudnatejšou krajinou je stále Čína (1,4 miliardy ľudí), ale druhá India (1,3 miliardy) pravdepodobne v dôsledku vyššej pôrodnosti Čínu do roku 2030 predstihne. Obe tieto krajiny spolu so Spojenými štátmi, Indonéziou, Brazíliou, Pakistanom a Nigériou majú spolu 3,85 miliardy obyvateľov, teda viac ako polovicu svetovej populácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #populačný vývoj #svetová populácia