Vedci idú testovať liek na dlhovekosť

V budúcom roku sa začne na ľuďoch testovať prvý liek schopný výrazne predĺžiť ľudský život. Vedci sú presvedčení, že liek používaný pri liečbe cukrovky dokáže spomaliť starnutie a ľudia sa vďaka nemu budú bežne dožívať 110 až 120 rokov.

02.12.2015 14:00
liek Foto:
Liek metformin predĺžil myšiam život o 40 percent. U ľudí to môže byť až o 50 percent. (Ilustračné foto)
debata (2)

Liek metformin už bol vyskúšaný na zvieratách a teraz americký Úrad pre potraviny a liečivá povolil jeho vyskúšanie na dobrovoľníkoch, aby sa zistilo, či má aj na ľudí rovnaké účinky ako na pokusné myši. Informoval o tom denník The Telegraph.

Ak by boli testy úspešné, znamenalo by to, že ďalšia generácia sedemdesiatnikov by mohla byť na tom zdravotne tak, ako by mali 50 rokov. Podľa odborníkov by sa tým začala aj nová éra „gerovedy,“ v rámci ktorej by už lekári neliečili jednotlivé ochorenia, ako je rakovina, cukrovka alebo parkinson, ale podchytili by ich spoločnú príčinu – starnutie organizmu.

„Keď sa zameriate na proces starnutia a spomalíte ho, spomalíte aj nástup mnohých ochorení. To by bolo revolučné. Nič také sa predtým nepodarilo,“ povedal pre Telegraph profesor Gordon Lithgow z Buckovho ústavu pre výskum starnutia, ktorý vo výskumnom projekte pôsobí ako poradca. „Starnutie skúmam už 25 rokov a nikdy by som nepovedal, že budeme na ľuďoch testovať liek proti starnutiu. Ešte pred 20 rokmi bolo totiž starnutie biologickou záhadou, ale teraz mu už začíname rozumieť,“ dodal.

Každá bunka v tele v sebe nesie DNA a tak teoreticky by organizmus mohol správne fungovať navždy. Niektoré morské tvory nestarnú vôbec. No počas života sa bunky delia miliardy krát a pri delení sa vyskytnú chyby a telo postupne stráca schopnosť opravovať poškodenia. Napríklad v prípade rakoviny bunky delením strácajú schopnosť zbaviť sa mutácií, čo umožňuje vznik a rast nádorov.

Vedci sú presvedčení, že najlepším kandidátom na liek proti starnutiu je metformin. Ide o lacný a bežne používaný liek pri liečbe diabetu. Pôsobí tak, že zvyšuje množstvo molekúl kyslíka uvoľneného do buniek, a tým zrejme zvyšuje ich odolnosť a dlhovekosť. Metformin zatiaľ výskumníci vyskúšali na červoch C. elegans a myšiach.

Pri myšiach sa metforminom podarilo predĺžiť život až o 40 percent aj ich kosti boli silnejšie. Minulý rok Univerzita v Cardiffe informovala, že u pacientov, ktorí užívali metformin, spozorovali, že sa dožívali vyššieho veku ako iní pacienti, aj keď podľa predpokladov mali zomrieť v priemere o osem rokov skôr.

Klinické testovanie metforminu pod skratkou TAME sa začne v USA budúcu zimu. Rôzne inštitúcie momentálne zháňajú financie na najatie tritisíc dobrovoľníkov vo veku od 70 do 80 rokov, ktorí trpia rakovinou, ochorením srdca alebo demenciou. Vedci dúfajú, že v rámci testov dokážu, že metformin spomalí ich proces starnutia a zmierni alebo dokonca vylieči ich choroby.

„Ak dokážeme spomaliť starnutie, aj keď len o trochu, bude to monumentálne. Ľudia budú môcť byť starší a cítiť sa mladší,“ povedal Jay Olshansky z Illionskej univerzity pre National Geographic. „V porozumení procesu starnutia sme dosiahli taký pokrok, že veríme, že je to dosiahnuteľné. Zaberá to na iné druhy a máme všetky dôvody myslieť si, že to zaberie aj u ľudí. Bol by to najdôležitejší lekársky zásah v modernej dobe – schopnosť spomaliť starnutie,“ dodal.

Podľa štatistík by sa dnes narodené dievčatko malo dožiť takmer 83 rokov. Ak sa však naplnia výsledky dosiahnuté na zvieratách, vek dožitia by sa mohol zvýšiť až o polovicu, teda na viac ako 120 rokov. To je oveľa viac rokov navyše, ako dokážu zabezpečiť lieky proti rakovine alebo iné smrteľné a ťažko liečiteľné ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #liek #testovanie liekov #predĺženie života #metformin