Deti konzumujú nadmerné množstvo sodíka

V strave našich detí je príliš veľa sodíka a, naopak, chýba v nej draslík. Kto je na vine? Z veľkej časti sú to slané pochutiny. Je v nich obsiahnutá zhruba polovica denného príjmu sodíka. Vyplýva to z dvoch talianskych štúdií.

Vedci z univerzít v Miláne a Turíne skúmali stravovacie návyky 1 200 turínskych žiakov a študentov. Zistili, že deti a dospievajúci skonzumujú v priemere 1 400 miligramov sodíka len mimo hlavných jedál. To je viac ako 90 percent množstva sodíka zodpovedajúceho adekvátnej dennej spotrebe v tomto veku. Vedci tiež pozorovali, že arteriálny krvný tlak dospievajúcich stúpal úmerne tomu, koľko konzumovali slaných pochutín.

Druhá talianska štúdia, zverejnená v časopise Plos One, zahŕňala 1 424 detí a adolescentov vo veku od šiestich do osemnástich rokov z desiatich talianskych regiónov. Vedci merali ich výšku, váhu, krvný tlak, sledovali ich stravovacie návyky a tiež množstvo sodíka a draslíka v moči.

Zistili, že 93 percent chlapcov a 89 percent dievčat konzumovalo oveľa väčšie množstvo sodíka, ako je odporúčané, zatiaľ čo spotreba draslíka v priemere dosahovala sotva polovicu odporúčaného množstva.

Vzniká tak začarovaný kruh. „Výživa príliš bohatá na sodík a chudobná na draslík je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb v dospelom veku," vysvetľuje Angelo Campanozzi, profesor pediatrie na Foggijskej univerzite a hlavný autor štúdie publikovanej na stránkach časopisu Plos One.

„Navyše príjem slaných jedál stimuluje smäd, čo vedie k tomu, že mladí ľudia pijú veľa sladkých nápojov. Slané pokrmy, ktoré sú často kaloricky výdatné (ako napríklad vyprážané zemiačiky), sú v spojení so sladkými nápojmi dobre známou príčinou detskej obezity. Je teda nesmierne dôležité presvedčiť rodičov a pedagógov, aby viedli tých najmladších k tomu, aby obmedzili konzumáciu slaných potravín a zvýšili príjem čerstvej zeleniny a ovocia," zdôrazňuje Campanozzi.

„Najvhodnejším obdobím na to, aby sme sa zamerali na tento cieľ, je leto. V tom čase totiž je možné dať viac priestoru najrôznejším druhom obľúbeného ovocia a zeleniny (melóny, čerešne, marhule, jablká). Tým sa rozšíri výber zdravých potravín, ktoré treba vždy podávať v chutnej podobe. Napríklad zmrzlina z čerstvého ovocia podávaná v melóne je obľúbenou a zdravou desiatou," dodáva Campanozzi.

Čítajte viac

Otzi, Ľadový muž

Ľadový muž Ötzi naposledy jedol tirolskú slaninu

20.01.2017 14:00

Posledným jedlom ľadového muža Ötziho, ktorý zomrel pred viac ako 5300 rokmi v Alpách, bol zrejme kus sušenej tirolskej slaniny.

bublina, žuvačka, slúchadlá, hudba, slnečné okuliare

Nemať rád hudbu je neurologická záležitosť

16.01.2017 15:00

Neschopnosť čerpať potešenie z hudby môže vychádzať z neurologického stavu, ktorý je známy ako muzikálna anhedónia.

zubár

Koniec zubných plomb? Liek podporuje prirodzenú obnovu zubov

12.01.2017 13:00

Pozná to hádam každý: zubný kaz, návšteva u zubára, diera v zube, plomba. Táto tradičná metóda opravy zubov však môže čoskoro patriť minulosti.

práca, zamestnanie, nezamestnanosť

Voľných je 35-tisíc pracovných miest

20.01.2017 19:27

Počet nezamestnaných zapísaných na úradoch práce ďalej klesá. Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v decembri 2016 hodnotu 8,76 percenta.

kauza B.A. Haus, kauza Bašternák, Bonaparte,

Bašternák doručil informácie o majetku

20.01.2017 19:01

Podnikateľ Ladislav Bašternák doručil na Okresnú prokuratúru Bratislava I vyjadrenie s prílohami, ktoré by malo vysvetľovať niektoré otázky súvisiace s jeho majetkom.

Porošenko

Porošenko zatvára svoj jediný závod v Rusku

20.01.2017 17:13

Najväčší ukrajinský výrobca cukroviniek Roshen, ktorého vlastní ukrajinský prezident Petro Porošenko, plánuje zatvoriť svoju jedinú továreň v Rusku.

Trump, Obama

Operácia Guľový blesk, alebo ako vyzerá striedačka v Bielom dome

20.01.2017 17:05

"Celý dom musí byť taký, aký ho chce mať prichádzajúca rodina," hovorí bývalý hlavný ceremoniár Bieleho domu Stephen Rochon o zmenách v sídle amerického prezidenta.