Deti konzumujú nadmerné množstvo sodíka

V strave našich detí je príliš veľa sodíka a, naopak, chýba v nej draslík. Kto je na vine? Z veľkej časti sú to slané pochutiny. Je v nich obsiahnutá zhruba polovica denného príjmu sodíka. Vyplýva to z dvoch talianskych štúdií.

Vedci z univerzít v Miláne a Turíne skúmali stravovacie návyky 1 200 turínskych žiakov a študentov. Zistili, že deti a dospievajúci skonzumujú v priemere 1 400 miligramov sodíka len mimo hlavných jedál. To je viac ako 90 percent množstva sodíka zodpovedajúceho adekvátnej dennej spotrebe v tomto veku. Vedci tiež pozorovali, že arteriálny krvný tlak dospievajúcich stúpal úmerne tomu, koľko konzumovali slaných pochutín.

Druhá talianska štúdia, zverejnená v časopise Plos One, zahŕňala 1 424 detí a adolescentov vo veku od šiestich do osemnástich rokov z desiatich talianskych regiónov. Vedci merali ich výšku, váhu, krvný tlak, sledovali ich stravovacie návyky a tiež množstvo sodíka a draslíka v moči.

Zistili, že 93 percent chlapcov a 89 percent dievčat konzumovalo oveľa väčšie množstvo sodíka, ako je odporúčané, zatiaľ čo spotreba draslíka v priemere dosahovala sotva polovicu odporúčaného množstva.

Vzniká tak začarovaný kruh. „Výživa príliš bohatá na sodík a chudobná na draslík je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb v dospelom veku," vysvetľuje Angelo Campanozzi, profesor pediatrie na Foggijskej univerzite a hlavný autor štúdie publikovanej na stránkach časopisu Plos One.

„Navyše príjem slaných jedál stimuluje smäd, čo vedie k tomu, že mladí ľudia pijú veľa sladkých nápojov. Slané pokrmy, ktoré sú často kaloricky výdatné (ako napríklad vyprážané zemiačiky), sú v spojení so sladkými nápojmi dobre známou príčinou detskej obezity. Je teda nesmierne dôležité presvedčiť rodičov a pedagógov, aby viedli tých najmladších k tomu, aby obmedzili konzumáciu slaných potravín a zvýšili príjem čerstvej zeleniny a ovocia," zdôrazňuje Campanozzi.

„Najvhodnejším obdobím na to, aby sme sa zamerali na tento cieľ, je leto. V tom čase totiž je možné dať viac priestoru najrôznejším druhom obľúbeného ovocia a zeleniny (melóny, čerešne, marhule, jablká). Tým sa rozšíri výber zdravých potravín, ktoré treba vždy podávať v chutnej podobe. Napríklad zmrzlina z čerstvého ovocia podávaná v melóne je obľúbenou a zdravou desiatou," dodáva Campanozzi.

Čítajte viac

deti, dovolenka, stastie, mama, dieta

Rozhoduje mesiac narodenia o zdraví?

27.03.2017 15:00

Dátum narodenia predurčuje náš zdravotný stav po celý život. Ročné obdobie má zrejme vplyv na to, či budeme viac, či menej náchylní na rôzne ochorenia.

dna, rakovina

Za väčšinu prípadov rakoviny môže chyba v preklade DNA

24.03.2017 12:30

Nepredvídateľné "chyby" v kopírovaní DNA pri delení buniek sú hlavnou príčinou vzniku rakovinových ochorení.

rakovina, krvný rest, Andy Tao

Rakovinu odhalí krvný test

23.03.2017 13:00

Lekári by čoskoro mohli byť schopní odhaliť a sledovať rakovinu v tele pacientov pomocou jednoduchého krvného testu.

EU, utečenci, migranti

OSN potvrdila, že v KDR nájdené telá patria jej expertom

29.03.2017 11:05

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres potvrdil, že telá nájdené v africkej Konžskej demokratickej republike patria dvojici expertov OSN.

Valls, Macron

Francúzsky expremiér Valls podporí vo voľbách Macrona

29.03.2017 10:36

Manuel Valls v prvom kole nadchádzajúcich prezidentských volieb podporí centristu Emmanuela Macrona.

Pakistan, ambasáda, veľbyslanectvo, Karáči, Afganistan

Poľský konzulát na Ukrajine dostal zásah z granátometu

29.03.2017 10:28

Neznáme osoby ostreľovali v noci na stredu generálny konzulát Poľskej republiky v západoukrajinskom meste Luck.

polygala

Agrorezort: Okrasná rastlina môže byť nakazená

29.03.2017 10:20

Aj na Slovensko sa dostali rastliny, ktoré môžu byť nakazené baktériou Xylella fastidiosa. Tá spôsobuje Pierceovu chorobu rastlín.