Deti konzumujú nadmerné množstvo sodíka

V strave našich detí je príliš veľa sodíka a, naopak, chýba v nej draslík. Kto je na vine? Z veľkej časti sú to slané pochutiny. Je v nich obsiahnutá zhruba polovica denného príjmu sodíka. Vyplýva to z dvoch talianskych štúdií.

Vedci z univerzít v Miláne a Turíne skúmali stravovacie návyky 1 200 turínskych žiakov a študentov. Zistili, že deti a dospievajúci skonzumujú v priemere 1 400 miligramov sodíka len mimo hlavných jedál. To je viac ako 90 percent množstva sodíka zodpovedajúceho adekvátnej dennej spotrebe v tomto veku. Vedci tiež pozorovali, že arteriálny krvný tlak dospievajúcich stúpal úmerne tomu, koľko konzumovali slaných pochutín.

Druhá talianska štúdia, zverejnená v časopise Plos One, zahŕňala 1 424 detí a adolescentov vo veku od šiestich do osemnástich rokov z desiatich talianskych regiónov. Vedci merali ich výšku, váhu, krvný tlak, sledovali ich stravovacie návyky a tiež množstvo sodíka a draslíka v moči.

Zistili, že 93 percent chlapcov a 89 percent dievčat konzumovalo oveľa väčšie množstvo sodíka, ako je odporúčané, zatiaľ čo spotreba draslíka v priemere dosahovala sotva polovicu odporúčaného množstva.

Vzniká tak začarovaný kruh. „Výživa príliš bohatá na sodík a chudobná na draslík je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb v dospelom veku," vysvetľuje Angelo Campanozzi, profesor pediatrie na Foggijskej univerzite a hlavný autor štúdie publikovanej na stránkach časopisu Plos One.

„Navyše príjem slaných jedál stimuluje smäd, čo vedie k tomu, že mladí ľudia pijú veľa sladkých nápojov. Slané pokrmy, ktoré sú často kaloricky výdatné (ako napríklad vyprážané zemiačiky), sú v spojení so sladkými nápojmi dobre známou príčinou detskej obezity. Je teda nesmierne dôležité presvedčiť rodičov a pedagógov, aby viedli tých najmladších k tomu, aby obmedzili konzumáciu slaných potravín a zvýšili príjem čerstvej zeleniny a ovocia," zdôrazňuje Campanozzi.

„Najvhodnejším obdobím na to, aby sme sa zamerali na tento cieľ, je leto. V tom čase totiž je možné dať viac priestoru najrôznejším druhom obľúbeného ovocia a zeleniny (melóny, čerešne, marhule, jablká). Tým sa rozšíri výber zdravých potravín, ktoré treba vždy podávať v chutnej podobe. Napríklad zmrzlina z čerstvého ovocia podávaná v melóne je obľúbenou a zdravou desiatou," dodáva Campanozzi.

Čítajte viac

láska, partnerský vzťah

Je mozog viac ako krása? Pre sapiosexuála áno

19.02.2017 13:00

Sapiosexuál. Toto slovo sa ešte len pred nedávnom pretavilo z pojmu poletujúceho internetovým priestorom do štúdie, ktorú vykonali v skutočnom svete.

makaky, opice

Antikoncepcia pre mužov prešla opičím testom

14.02.2017 14:00

Antikoncepčný gél bol úspešne otestovaný na samcoch druhu makak rézus a mohol by sa tak pre mužov stať alternatívou k vazektómii.

mozog, mŕtvica, mozgová príhoda

Pri mozgovej porážke pomáhajú proteínové látky

13.02.2017 15:00

Keď sa do mozgu náhle nedostávajú dve základné živiny, teda glukóza a kyslík, mozgové bunky tým značne utrpia a veľmi skoro odumierajú.

Turčianske Venuše

Turčianske Venuše

20.02.2017 00:21

Sme občianske združenie, ktoré pomáha ženám po operácii prsníka.

Športové družstvo Staškovce

20.02.2017 00:12

Sme športové družstvo, ktoré sa venuje hlavne stolnému tenisu a práci s mládežou v tomto športe.

Hájenka

Hájenka

20.02.2017 00:02

Sme detský folklórny súbor pôsobiaci od roku 1988, v ktorom účinkuje cca 120 chlapcov a dievčat vo veku 6 - 15 rokov. Hájenke od roku 1993 hrá DĽH Jarabinka.

Slovenský výbor pre UNICEF

19.02.2017 23:42

UNICEF je najväčšia organizácia, ktorá sa zameriava na ochranu detí a ich práv, naším poslaním je pomáhať najviac ohrozeným deťom na svete.