Deti konzumujú nadmerné množstvo sodíka

V strave našich detí je príliš veľa sodíka a, naopak, chýba v nej draslík. Kto je na vine? Z veľkej časti sú to slané pochutiny. Je v nich obsiahnutá zhruba polovica denného príjmu sodíka. Vyplýva to z dvoch talianskych štúdií.

Vedci z univerzít v Miláne a Turíne skúmali stravovacie návyky 1 200 turínskych žiakov a študentov. Zistili, že deti a dospievajúci skonzumujú v priemere 1 400 miligramov sodíka len mimo hlavných jedál. To je viac ako 90 percent množstva sodíka zodpovedajúceho adekvátnej dennej spotrebe v tomto veku. Vedci tiež pozorovali, že arteriálny krvný tlak dospievajúcich stúpal úmerne tomu, koľko konzumovali slaných pochutín.

Druhá talianska štúdia, zverejnená v časopise Plos One, zahŕňala 1 424 detí a adolescentov vo veku od šiestich do osemnástich rokov z desiatich talianskych regiónov. Vedci merali ich výšku, váhu, krvný tlak, sledovali ich stravovacie návyky a tiež množstvo sodíka a draslíka v moči.

Zistili, že 93 percent chlapcov a 89 percent dievčat konzumovalo oveľa väčšie množstvo sodíka, ako je odporúčané, zatiaľ čo spotreba draslíka v priemere dosahovala sotva polovicu odporúčaného množstva.

Vzniká tak začarovaný kruh. „Výživa príliš bohatá na sodík a chudobná na draslík je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb v dospelom veku," vysvetľuje Angelo Campanozzi, profesor pediatrie na Foggijskej univerzite a hlavný autor štúdie publikovanej na stránkach časopisu Plos One.

„Navyše príjem slaných jedál stimuluje smäd, čo vedie k tomu, že mladí ľudia pijú veľa sladkých nápojov. Slané pokrmy, ktoré sú často kaloricky výdatné (ako napríklad vyprážané zemiačiky), sú v spojení so sladkými nápojmi dobre známou príčinou detskej obezity. Je teda nesmierne dôležité presvedčiť rodičov a pedagógov, aby viedli tých najmladších k tomu, aby obmedzili konzumáciu slaných potravín a zvýšili príjem čerstvej zeleniny a ovocia," zdôrazňuje Campanozzi.

„Najvhodnejším obdobím na to, aby sme sa zamerali na tento cieľ, je leto. V tom čase totiž je možné dať viac priestoru najrôznejším druhom obľúbeného ovocia a zeleniny (melóny, čerešne, marhule, jablká). Tým sa rozšíri výber zdravých potravín, ktoré treba vždy podávať v chutnej podobe. Napríklad zmrzlina z čerstvého ovocia podávaná v melóne je obľúbenou a zdravou desiatou," dodáva Campanozzi.

Čítajte viac

DNA

Bude sa ľudská DNA vyrábať umelo?

27.05.2016 14:00

Odborníci na genetiku v Spojených štátoch uvažujú o tom, že by pomocou použitia chemických látok umelo pripravili DNA, ktorá je obsiahnutá v ľudskom chromozóme.

vzorka, baktéria, EHEC, E.coli, laboratórium

V USA objavili superbaktérie odolné voči liekom

27.05.2016 12:38

Prítomnosť takzvanej superbaktérie odolnej voči všetkým liekom, vrátane antibiotík poslednej možnosti, zaznamenali po prvý raz v Spojených štátoch.

aristoteles

Grécki archeológovia hlásia možný nález Aristotelovho hrobu

26.05.2016 15:55

Grécky archeológ Kostas Sismanidis oznámil nález hrobu, ktorý by mohol patriť významnému antickému filozofovi Aristotelovi.

blesk, búrka

Blesk zranil v Paríži 11 ľudí, v Nemecku troch

28.05.2016 17:49

Úder blesku v jednom parížskom parku zasiahol skupinku detí a dospelých. Ďalší blesk zasiahol troch dospelých počas futbalového zápasu

búrka, blesk

Na severe stredného Slovenska môžu po búrkach prísť povodne

28.05.2016 17:43

Sever Slovenska musí po očakávaných búrkach počítať aj s hrozbou prívalových povodní, varuje SHMÚ.

Euro, peniaze, ekonomika, graf

Nemci pozorne sledujú, aké firmy kupujú Číňania v Nemecku

28.05.2016 17:22

Nemecký kabinet pozorne sleduje rastúcu vlnu čínskych investícií v krajine, tvrdí zdroj z vlády v Berlíne.

Athos, Putin,

Putin zavítal na posvätnú horu Athos, kde žijú aj ruskí mnísi

28.05.2016 16:20

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu pricestoval na posvätnú horu Athos na severe Grécka, aby tu navštívil autonómnu mníšsku republiku.