Deti konzumujú nadmerné množstvo sodíka

V strave našich detí je príliš veľa sodíka a, naopak, chýba v nej draslík. Kto je na vine? Z veľkej časti sú to slané pochutiny. Je v nich obsiahnutá zhruba polovica denného príjmu sodíka. Vyplýva to z dvoch talianskych štúdií.

Vedci z univerzít v Miláne a Turíne skúmali stravovacie návyky 1 200 turínskych žiakov a študentov. Zistili, že deti a dospievajúci skonzumujú v priemere 1 400 miligramov sodíka len mimo hlavných jedál. To je viac ako 90 percent množstva sodíka zodpovedajúceho adekvátnej dennej spotrebe v tomto veku. Vedci tiež pozorovali, že arteriálny krvný tlak dospievajúcich stúpal úmerne tomu, koľko konzumovali slaných pochutín.

Druhá talianska štúdia, zverejnená v časopise Plos One, zahŕňala 1 424 detí a adolescentov vo veku od šiestich do osemnástich rokov z desiatich talianskych regiónov. Vedci merali ich výšku, váhu, krvný tlak, sledovali ich stravovacie návyky a tiež množstvo sodíka a draslíka v moči.

Zistili, že 93 percent chlapcov a 89 percent dievčat konzumovalo oveľa väčšie množstvo sodíka, ako je odporúčané, zatiaľ čo spotreba draslíka v priemere dosahovala sotva polovicu odporúčaného množstva.

Vzniká tak začarovaný kruh. „Výživa príliš bohatá na sodík a chudobná na draslík je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb v dospelom veku," vysvetľuje Angelo Campanozzi, profesor pediatrie na Foggijskej univerzite a hlavný autor štúdie publikovanej na stránkach časopisu Plos One.

„Navyše príjem slaných jedál stimuluje smäd, čo vedie k tomu, že mladí ľudia pijú veľa sladkých nápojov. Slané pokrmy, ktoré sú často kaloricky výdatné (ako napríklad vyprážané zemiačiky), sú v spojení so sladkými nápojmi dobre známou príčinou detskej obezity. Je teda nesmierne dôležité presvedčiť rodičov a pedagógov, aby viedli tých najmladších k tomu, aby obmedzili konzumáciu slaných potravín a zvýšili príjem čerstvej zeleniny a ovocia," zdôrazňuje Campanozzi.

„Najvhodnejším obdobím na to, aby sme sa zamerali na tento cieľ, je leto. V tom čase totiž je možné dať viac priestoru najrôznejším druhom obľúbeného ovocia a zeleniny (melóny, čerešne, marhule, jablká). Tým sa rozšíri výber zdravých potravín, ktoré treba vždy podávať v chutnej podobe. Napríklad zmrzlina z čerstvého ovocia podávaná v melóne je obľúbenou a zdravou desiatou," dodáva Campanozzi.

Čítajte viac

mozog, vzduch

Častice znečisteného vzduchu sa usádzajú v mozgu

23.09.2016 15:00

Zistili to britskí a mexickí vedci, ktorí skúmali mozgové tkanivo ľudí žijúcich v Mexiku a Manchestri.

Milnesium tardigradum

Najodolnejšie tvory chránia DNA pred radiáciou

22.09.2016 13:00

Sú to podľa všetkého takmer nezničiteľné tvory. Sú síce len zhruba milimeter veľké, no majú priam nadprirodzené schopnosti.

mozog, človek

Belgická klinika získala 3-tisíc anglických mozgov

19.09.2016 16:00

Psychiatrická klinika v belgickom meste Duffel získala z Veľkej Británie kurióznu zbierku - asi tritisíc konzervovaných ľudských mozgov.

Cyprus, voľby

Azerbajdžánci podľa odhadov schválili zmeny v ústave

26.09.2016 20:30

Občania Azerbajdžanu rozhodli v referende aj o rozšírení právomocí prezidenta Ilhama Alijeva, ktorý bude môcť rozpustiť parlament i o predĺžení jeho funkčného obdobia.

Boris Zala

Zvláštny rozvod Zalu so Smerom

26.09.2016 20:00

Boris Zala ešte je v Smere, ale už aj nie je. Vraj je to nezrozumiteľné? Áno, ale takto nejako to Zala vymyslel. Po tvrdej niekoľkomesačnej kritike strany oznámil, že požiadal o prerušenie členstva.

Miroslav Lajčák

Lajčák skončil v piatom hlasovaní v OSN tretí

26.09.2016 18:40

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák skončil v piatom indikatívnom hlasovaní BR OSN na post generálneho tajomníka OSN na treťom mieste.

migranti

Grécko vrátilo do Turecka cez 70 migrantov z ostrova Lesbos

26.09.2016 18:36

Loď európskej pohraničnej agentúry Frontex v pondelok previezla cez 70 imigrantov z gréckeho ostrova Lesbos do tureckého prímorského mestečka Dikili.