Protónová liečba má menej vedľajších účinkov

Protónová liečba rakoviny vyvoláva menej vedľajších účinkov ako bežná rádioterapia. Dospeli k tomu autori výskumu uskutočneného v nemocnici v americkom Massachusetts. Ich štúdia vyšla v odbornom časopise The Lancet Oncology.

04.02.2016 10:30
Mozog, nádor, liečba, rakovina Foto:
Protónová liečba sa používa najmä pri nádoroch na mozgu, krku, chrbtici či na prostate.
debata (1)

Stanica BBC, ktorá o nej informovala, sa v tejto súvislosti zmieňuje aj o prípade britského chlapca Ashyho Kinga, ktorý bol úspešne liečený práve touto metódou v Českej republike.

Americký tím vedený Torunn Yockovou sledoval 59 pacientov vo veku od troch do dvadsaťjeden rokov v rokoch 2003 až 2009. Všetci trpeli formou mozgového nádoru bežného u detí – meduloblastómu. Päť rokov po protónovej liečbe u nich bolo percento prežitia porovnateľné s tými, ktorí boli podrobení rádioterapii, ale prejavilo sa u nich menej vedľajších účinkov, ktoré inak postihujú najmä srdce a pľúca.

Protónová terapia umožňuje zamerať lúče priamo na nádor, takže je šetrnejšia k okolitému tkanivu a k orgánom. Odporúča sa na liečenie nádorov hlavy, krku, mozgu a centrálnej nervovej sústavy, nádorov v chrbtici, rakoviny prostaty a nádorov u detí.

Šetrnosť protónovej liečby pre stanicu BBC potvrdil aj profesor Gillies McKenna z onkologického centra Oxfordskej univerzity. „Nevznikajú vedľajšie účinky na srdce, pľúca a tráviaci trakt, aké sa vyskytujú takmer vždy pri rádioterapii,“ povedal. Kieran Breen z nadácie nádorovej liečby sa však domnieva, že je potrebné pokračovať vo výskume, aby sa objasnil vplyv tohto druhu liečby v dlhodobej perspektíve.

V Británii je protónová terapia zatiaľ poskytovaná len pri liečbe očných chorôb, ak je však indikovaná v iných prípadoch, potom tamojšia zdravotná poisťovňa platí liečbu v zahraničí. Britské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že od apríla 2018 budú protónovú liečbu poskytovať pacientom s rakovinou dve nemocnice v Londýne a Manchestri.

Ashy King bol v roku 2014 operovaný v Británii a lekári potom rodičom povedali, že pre neho viac urobiť nemôžu. Rodičia s chlapcom odišli najprv do Španielska a na jeseň 2014 potom Ashy absolvoval v pražskom protónovom centre 30 ožarovaní. Rodina počíta s tým, že teraz sa Ashy vráti do školy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #liečba rakoviny #Ashya King #protónová liečba