Našli prvý gén šedivých vlasov

Vedcom sa podarilo identifikovať prvý gén zodpovedný za šedivenie vlasov. Potvrdilo sa tak to, čo sa už dávnejšie predpokladalo.

02.03.2016 10:00
šediny, šedivé vlasy, starnutie, stres, muž,... Foto:
Priveľa stresu? Možno ani nie. Šedivenie majú ľudia zakódované v génoch.
debata

A to, že za stratu pigmentu vo vlasoch nemôžu len vonkajšie faktory, ako je stres, a prirodzené pribúdanie šedín starnutím, ale aj gény. Vyplýva to zo štúdie britských vedcov na šesťtisíc dobrovoľníkoch, o ktorej informovali v žurnále Nature Communications. Zároveň sa im podarilo nájsť gény, ktoré ovplyvňujú farbu, hustotu a tvar vlasov – teda či sú rovné, vlnité, alebo kučeravé.

„Už poznáme niekoľko génov, ktoré majú vplyv na plešivenie či sfarbenie vlasov. Toto je však prvýkrát, čo sa podarilo nájsť gén šedivenia,“ uviedol Kaustubh Adhikari z University College v Londýne. „Gén sme našli najmä vďaka tomu, že analyzovali genóm veľkej vzorky veľmi rozdielnych ľudí. Naše zistenia môžu nájsť uplatnenie v kozmetickom priemysle alebo v kriminalisti­ke,“ dodal.

Gén zodpovedný za šedivenie vlasov má označenie IRF4 a je o ňom známe, že má vplyv na farbu vlasov. Teraz sa ukázalo, že tento gén ovplyvňuje a šedivenie. Gén IRF4 reguluje produkciu a skladovanie melanínu, čiže pigmentu vo vlasoch, v pokožke a očiach. Vlasy šedivejú práve pre stratu melanínu. Detailnejšie pochopenie procesov, na ktoré IRF4 vplýva, by mohlo pomôcť vyvinúť nové kozmetické prípravky. Tie by zmenili farbu vlasov vo folikuloch a tak spomalili alebo zablokovali ich šedivenie.

„Nájdením genetickej asociácie šedivenia by sme mohli aj lepšie porozumieť procesom starnutia a vyvinúť prípravky, ktoré by šedivenie oddialili do neskoršieho obdobia života,“ pridal sa profesor Andres Ruiz-Linares, ktorý výskum viedol.

Popri hľadaní génu šedivenia vedci objavili aj gén PRSS53, ktorý má vplyv na to, či má človek vlnité alebo rovné vlasy. Gén EDAR zase riadi hustotu fúzov a brady, gén FOXL2 ovplyvňuje hustotu obočia a keď má niekto aktívny gén PAX3, tak sa mu obočie spája nad koreňom nosa do jednej línie. „Predpokladáme, že gény, ktoré sme našli, nefungujú oddelene či samostatne. Podľa všetkého na ich činnosť vplýva viacero ďalších faktorov, ktoré bude ešte treba objaviť,“ povedal Adhikari.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šedivé vlasy #gén IRF4